dimarts, 28 d’abril del 2020

IN MEMORIAM DEL SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE LES VIRTUTS. ALCOVER/L’ALBIOL. EL CAMP JUSSÀ DE TARRAGONA.

El Raul Pastó Ceballos retratava l’edifici en ruïnes, de l’ermita de les Virtuts , coneguda també com La roca de la Virtut, Santuari de la Mare de Déu de les Virtuts, localitzada als límits dels termes d’Alcover i l’Albiol a la comarca del Camp Jussà de Tarragona.




Patrimoni Gencat ens diu que era una construcció de de planta rectangular. Obra de paredat, amb reforços i reconstruccions de carreuó. Sobre la façana, quasi perpendicular a la porta principal una espadanya de carreuó. Damunt de la porta, allindada, una petita fornícula de pedram buida.

Restes d'arcs de tipus gòtic català. Els sostre havia tingut una coberta de dues vessants. El santuari es troba sobre una llenca de roca que sobresurt de la serra, penjada damunt de la vall del riu Glorieta.

L’any 1334 es parla ja d'uns "ermitaneis vallis de Rascaç", i el 1356 de l'"heremita cellule termini Samuntam sive Rascaç" (El Rescàs era part de l'antic terme de Samuntà, pertanyent al segle XIII al comtat de Prades, ara repartit entre l'Albiol i, majoritàriament, Alcover).

El 1358, l'arquebisbe Pere de Clasquerí ( ? - Agde, Llenguadoc, 10 de gener de 1380) expedí unes lletres en favor de dos frares, membres de la comunitat d'ermitans Beguins que vivien a la Roca de la Virtut.

El 1359 hi havia ja una capell capaç per a les principals funcions litúrgiques.

El primer terç del segle XV fou construït el santuari.

L'advocació a la Mare de Déu està documentada almenys per la desamortització de 1835.

El 1894 foren duts a l'església parroquial de l'Albiol (a la que pertany) la imatge de la Verge i el retaule, que en els dies foscos que seguien a la sedició vitorià dels militars feixistes contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República foren cremats.

Seguim en la nostra tasca de divulgar el patrimoni històric de Catalunya, malgrat la persistència de l’epidèmia de la Covid.19, gestionada de forma maldestra pel GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA.

El GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA va reclamar TOTES les competències en matèria de Sanitat, així que haurà de respondre per acció u omissió de TOTES LES ACCIONS DUTES A TERME.

Ah!, cal recordar que a la vigent legislació , la responsabilidad patrimonial de la Administración por los daños producidos por el funcionamiento normal o anormal de los servicios públicos es una responsabilidad objetiva ya que supone que no es estrictamente necesario que el daño a indemnizar sea realizado con culpa o ilegalidad; únicamente será necesario que el perjudicado no esté obligado por norma alguna a soportar el daño.