dissabte, 18 d’abril del 2020

CASA SOL. VILALLONGA DEL CAMP. EL TARRAGONÈS.

El Raul Pastó Ceballos em feia arribar una fotografia d’aquest casal, situat a la Plaça de l'Església, 6 de Vilallonga del Camp, a la comarca del Tarragonès.


Patrimoni Gencat ens diu que és un dels edificis més destacats del nucli històric de Vilallonga tant pel seu estil arquitectònic com per la seva estructura, que fan que la casa tingui una tipologia molt poc corrent. La casa va ser construïda prop d'una porta del recinte emmurallat, i en la planta bixa es conserva una volta que travessa el traçat de l'antiga muralla, mantenint el pas de l'antic portal. El conjunt de Casa Sol està format per almenys tres edificis diferents, un d'ells afaçanat a la plaça de l'Església, un altre al carrer de la Muralla, i l'altre que passa damunt el portal de la muralla.

El casal presenta una estructura característica de planta baixa, pis noble i golfes. La façana principal presenta un portal de mig punt adovellat, amb una inscripció a la clau ambla data "1882", i en la planta noble tres balcons rematats per cornises i perletes. Les golfes estan il·luminades per una galeria correguda d'arcs de mig punt. Les façanes dels edificis de la plaça de l'Església i del carrer de la Muralla conserven evidències estilístiques de tipus renaixentista tardà, seguint el mateix esquema de planta baixa, pis noble i golfes.

L'any 1998 el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va concedir una subvenció destinada a la restauració d'aquesta casa.

Si malgrat la gestió maldestra de les elits polítiques del REINO DE ESPAÑA superem la pandèmia , poseu Catalunya i tots els seus pobles, viles i ciutats a la vostra agenda per aquest 2020 i els anys que us calguin. Tenim – encara – un país de primera.