dimarts, 21 d’abril del 2020

CAN CORDELLES I LA CAPELLA DEL SAGRAT COR. ESPARREGUERA. EL LLOBREGAT JUSSÀ.

Feia les publicacions ‘quotidianes’ en aquest període de gran tribulació per a tothom :

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/


https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2020/04/a-la-memoria-de-les-persones-anonimes_10.html

Deixava la tasca de repassar el correu per a més tard, i cercava dades de la capella de Can Cordelles d’Esparreguera, advocada al Sagrat Cor, de la que em feia arribar una fotografia antiga el Pere Julià Sobirana.



http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=19442

Masia de grans dimensions i aspecte robust, massís. Està estructurada en quatre pisos diferents, el soterrani, dos pisos i les golfes. La coberta està feta de teula àrab. La construcció destaca per les seves finestres, de petites dimensions, i molt divers estil: trobem finestres rectangulars allindades emmarcades per una motllura de pedra, finestres d'arc conopial, geminades, d'arc de mig punt i allindades sense decoració. A les golfes hi ha una galeria d'arcs.

http://www.esparreguera.cat/fitxers/urbanisme/pla_urb_63_DOC(3).pdf
Masia de planta rectangular amb coberta a dues vessants de teula aràbiga i amb el carener paral·lel a la façana. Els murs són de pedra lligada amb morter de calç. L'obertura de la porta és un arc de mig punt adovellat. Avui dia tota la casa està arrebossada i enlluïda.4


Té tres plantes: baixa, pis i golfes.


La descripció no fa esment de la capella del Sagrat Cor.

Sembla ser que Can Cordelles fou construïda al segle X, si bé, segons Josep Paulo Sàbat, segurament en els seus fonaments hi trobaríem restes romanes de la que fou casa de la Gorgonçana, anomenada així fins al segle XVI.

El senyor Joan Cordelles, l'any 1575, formava part del Consell de la Vila.

A mitjan segle XVIII en Miquel Joan Magarola i de Ciiurans, membre de la molt important casa dels Magarola afincada a la nostra vila, obté el títol de marqués de Cordelles. No trobava cap document que confirmés que els Magarola, fossin en algun moment marquesos, ni de Cordelles, ni cap altre lloc.

El I marques de Cordelles , títol atorgat el 16 de desembre de 1800 pel rey Carlos IV, fou Vicente Antonio de Figerola y Vilana, barón de Náquera, Señor de Cordellas.

El text continua ; per aquell temps la casa Cordelles passa a ser del noble senyor Antoni de Vilena i, més tard, dels marquesos de Fontcuberta

http://premiumbymasifill.com/ca/portfolio-item/casa-chalet-unica-en-la-zona-3-2-3-3/

http://www.esparreguera.cat/fitxers/urbanisme/MEM_CAN_CORDELLES.pdf

Si sobreviviu a la pandèmia, poseu Esparreguera, el Llobregat jussà , .., Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020.

Tal com va tot plegat, i amb el paisanatge que mana en aquest món, Donald John Trump, Vladímir Vladímirovich Putin, Recep Tayyip Erdoğan, Binyamín Netanyahu,..., i qüestions tant greus com canvi climàtic – potser irreversible - , i les dades exponencials que rebem cada dia del coronavirus,..., fer plans a llarg termini no sembla massa lògic, oi?.

Ermessenda de Valrà, ens deixava una reflexió molt adient “el demà NO existeix”