divendres, 10 d’abril del 2020

RECORDS RECENTS QUE SEMBLEN LLUNYANS. VISITA A LA RESIDÈNCIA MARE RÀFOLS DE VILAFRANCA DEL PENEDÈS.

Escollia una fotografia en la que apareix el Pere Albert Carreño, amb l’església de la Mare de Déu del Pilar i l’edifici de la Residència Mare Ràfols de Vilafranca del Penedès.


Sembla que ha passat MOLT DE TEMPS d’ençà que visitàvem aquesta llar per a dones de la tercera edat, situada dins del recinte conegut com a "Molí d’en Rovira" i gestionada per la Congregació de Germanes de la Caritat de Santa Anna, que compta amb 80 places.

L'edifici destinat a residència i asil, i que s'ha denominat Mare Ràfols, té una clara organització tipològica a partir d'un cos central amb capella i vestíbul del que surt un pas a cada ala a les diferents plantes.

Les façanes de les ales estan modulades verticalment a través d'una arqueria rebaixada i d'un parament refós de maó vist que inclou les obertures de cada planta. A la planta baixa hi ha un porxo sobreaixecat.

Als elements que formen les façanes s'aprecia la utilització d'un llenguatge eclèctic, que té certes connexions amb els edificis escolars construïts a principis de segle, sobretot a Barcelona, que es caracteritzen per tenir esquemes tipològics molt clars, utilitzant en la composició de les façanes diferents materials, principalment el maó vist.

En aquest edifici destaca especialment l'excel·lent disposició interior del cos central, que al mateix temps que comunica les plantes de l'edifici, per mitjà d'una doble escala de disposició simètrica, s'interrelaciona perfectament amb la capella de l'interior i amb l'església de la Mare de Déu del Pilar, a l'exterior.

Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com dels autors dels edificis magnífics, de la seva ornamentació, i de les imatges religioses que encara es conserven.

Fèiem la nostra visita el 26 de febrer d‘aquest any 2020, del coronavirus se’n parlava des del 1 de desembre de 2019, semblava però que la Xina i la ciutat de Wuhan, estaven en un altre planeta.

La visita va ser un autèntic goig :

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2018/03/residencia-mare-rafols-de-vilafranca.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2020/02/esglesia-de-la-mare-de-deu-del-pilar-de.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2020/02/capella-de-la-casa-despiritualitat-mare.html


Preguntaré als meus amics de Vilafranca del Penedès per la situació dels residents i de la comunitat de Germanes de la Caritat de Santa Anna.
Per intermediació de la Maria Ràfols i Bruna (Vilafranca del Penedès, 5 de novembre de 1781 - Saragossa, 30 d'agost de 1853), demano al bon Déu, que unes i altres estiguin bé de salut.

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2012/09/la-casa-on-va-neixer-maria-rafols-bruna.html