dissabte, 16 de maig del 2020

ANTIGA ESGLÉSIA-HOSPITAL DE SANT ANTONI. CONESA. LA CONCA DE BARBERÀ. TARRAGONA

El Raul Pastó Ceballos em feia arribar una fotografia de la façana de l’antiga església de Sant Antoni que hom creu es podria haver utilitzat com a hospital de pelegrins ,i de llatzeret en èpoques de pestes i malalties contagioses.



Està clar que en el món medieval hi havia per part de la societat més previsió davant els riscos per la salut i la vida. La creació del Estats ‘moderns’ ha fet que aquesta tasca es delegués en les estructures publiques amb els terribles resultats que ja sabem:
https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/salud/2020/04/25/5ea3d70dfc6c83fd288b4622.html


En temes de caire ambiental, social, de salut, educació, cultura, la ciutadania ha de fer un pas endavant, i fer-se’n càrrec DIRECTAMENT, tothom té coll avall que ens hi juguem la vida, oi?.


Reprodueixo la minsa informació que Patrimoni Gencat, Conesa està prop de Déu, però lluny, massa lluny de la conurbació barcelonina, que es creu el centre del món.
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=12669


El 1397 es construí fora muralla i davant el portal Reial, a l'altra banda del petit rieral, la capella hospital de Sant Antoni de Pàdua. En una pedra de la façana, a l'esquerra i a un metre del terra, es conserven les restes de la inscripció "IOANI 1397/ ME INSIPIT".


Actualment es conserva únicament el mur perimetral i l'arc d'entrada amb dovelles acanalades a l'interior de l'arc i amb una decoració exterior a partir de carreus situats transversalment.


Fins l'any 1930 es conservà tota la façana.




Oscar-Jaume Peña. Fotografia  de l’ermita de Sant Antoni de Conesa . 1916


L’enciclopèdia catalana reitera aquestes dades ; davant el Portal Reial, extramurs i a l’altra banda de la riera de les Hortes, hi ha les restes de la capella de Sant Antoni, annexa a l’hospital que hi hagué, construït a partir de vers el 1387.


El consistori de Conesa , manifesta que malgrat que certament l’església de Sant Antoni fins fa poc es creia aixecada el 1397, en un estudi recent es trobà documentada el 1297 i no com a data de construcció. Possiblement la data escrita en la pedra d’entrada sigui d’una segona restauració.


No trobava a quina de les advocacions de Sant Antoni ( Abad), o ( Pàdua) estava dedicada la Capella, esperem rebre’n confirmació a l'email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , com a dada a considerar Sant Antoni de Pàdua va viure en els anys (Lisboa 1195 - Pàdua 1231)


L’ Oscar-Jaume Peña, em deia que l’historiador JOSEP PIJOAN PARELLADA
Conesa, la Conca de Barberà, Tarragona, 1.01 1921 + Barcelona,18.05.2015 )
https://enmemoria.lavanguardia.com/fallecimiento/josep-pijoan-parellada/41856211?fbclid=IwAR3jmKgnv-zBoXRi0_2gZRoXVbZ1VP1ZMILWCg12_ekHSalkQT5L690HYFc

https://www.youtube.com/watch?v=vjHuuzGOA-E

Defensava que l’advocació era la de Sant Antoni de Pàdua (Lisboa 1195 - Pàdua 1231)


En algun moment caldrà depurar responsabilitats per acció i/o per omissió.


Que el bon Déu tingui pietat de nosaltres