dissabte, 2 de maig del 2020

LA TORRE D'ALSAMORA. SANT ESTEVE DE LA SARGA. EL PALLARS JUSSÀ, LLEIDA

El Raul Pastó Ceballos m’enviava una fotografia de la torre de l'antic castell d'Alsamora, que s'alça en una vall lateral de la Noguera Ribagorçana, sobre d'un petit poble que s'estén al seu costat.


És de planta circular i recoberta exteriorment, per la part baixa, per una construcció de forma irregular que devia ser el recinte del castell.

Aquesta torre, una de les més ben conservades de Catalunya, té una alçada total d'uns 30 metres i un diàmetre exterior de 10 metres.

L'interior està dividit en quatre pisos, el primer cobert per una falsa cúpula feta amb pedra tosca. Damunt d'aquest nivell, a uns 4 metres d'alçada, hi ha oberta una porta adovellada orientada al nord, l'accés primitiu a la torre, i una obertura cap a ponent. Per sobre encara es poden veure els senyals de dos pisos més. A la part superior de la torre hi ha dues obertures de doble esqueixada orientades al sud i l'est. El recinte que envolta la torre, d'uns 5 metres d'alçada, no sabem si correspondria a un recobriment de tot l'edifici, com en d'altres exemples conservats, o bé només un reforçament inferior.

El terme d'Alsamora és esmentat l'any 1038 formant part de l'alou de Fabregada, dins del sistema defensiu del terme del castell de Mur, construït en un punt avançat de la frontera i que el comte Ramon IV de Pallars donà a Bertran Ató. Tenia relació visual amb els altres castells que controlaven el pas de Mont-rebei.

Al començament del segle XIX era titular de la jurisdicció d'Alsamora, Joaquim d'Ibáñez-Cuevas i de Valonga (Talarn, Pallars Jussà, 1784 - Daimiel, Ciudad Real, 22 d'agost de 1825) l baró d'Eroles i quart marquès de La Cañada-Ibáñez.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=1641


Qual al topònim, etimològicament molt probablement metàtesi de Almassora, que ve de l'àrab al-maḥsūra, ‘la rodejada’ (cf. J. Coromines en Hom. Alonso, i, 391).

Ahir, dia 1 de maig NO es permeteien les manifestacions, escrivíem suara, la pandèmia gestionada de forma MOLT maldestra pel GOBIERNO DEL REINO DE SPAÑA, més enllà dels morts, “oficials” i REALS, obre unes perspectives terrorífiques al món laboral, i àdhuc en l’àmbit de la petita i mitjana empresa.

https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/salud/2020/04/30/5eaa5e44fdddffc10d8b4685.html

Llevat d’una reacció ràpida del GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA, les protestes son inevitables.

Avui , s’aixeca “l’arrest domiciliari” imposat pel GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA, aquí teniu els horaris :


http://esport.gencat.cat/web/.content/home/actualitat/2020/abril2020_documents/INFOGRAFIA-Desc-Fase0-2.pdf


Que Sant Esteve intercedeixi davant l’Altíssim per TOTS nosaltres.