diumenge, 3 de maig del 2020

CASA SASTRE, PIERA. L’ANOIA.

L’Antoni Calvo Uribe em deixava accedir als seus àlbums de fotografia, i escollia imatges de la Casa Sastre, al municipi de Piera, a la comarca de l’Anoia, que amb tota justícia es considera un dels exemples cabdals de l’arquitectura barroca civil catalana de caire rural, influïda per la sumptuositat de la moda borbònica.

Va ser aixecada entre 1702 i 1728 pel notari borbònic i Escrivà Major de la Superintendència de Catalunya, Jeroni Sastre Rovira, tal com figura a la llinda del portal occidental, que Jeroni Sastre Pascual va dedicar al seu pare.

Segons conta la tradició, en una de les cambres nobles de la casa s’hi va hostatjar el rei Carles III d’Espanya durant la visita que va fer a la vila de Piera l’any 1759.

L’immens edifici es va projectar de cara a migdia, on el sol il·lumina més hores. Per aquest motiu les estances principals de la casa s’obren al pati on s’ubiquen unes porxades, un solàrium, un jardí i un pou de dimensions descomunals. Les estances secundàries dirigeixen les obertures al carrer.


L’espaiosa planta baixa és ocupada per uns grans cellers, les cotxeres i les estances dels mossos. El primer pis es destina tant als espais nobles de la casa (els salons, el menjador, la capella, les sales d’estar i el despatx) com als funcionals (la cuina, el menjador i les habitacions). A la segona i darrera planta s’hi ubiquen les cambres del servei.

De l’allargassada façana oberta a l’antic camí ral en destaquen els cinc elegants balcons, les dues finestres amb gelosies de fusta del primer pis i un prominent ràfec, també de fusta, a les golfes. La importància de la casa ve donada pels impressionants esgrafiats setcentistes totalment refets per l’artista Ferran Serra i Sala l’any 1943 i que estan considerats uns dels més valuosos del país.

La impressionant restauració noucentista de la façana, impulsada per la mestressa, Salvadora Piera i Mas, esgrafia les obertures amb sanefes i les golfes amb angelets, i decora el primer pis amb oficis artesanals com el sastre, en al·lusió al cognom de la nissaga; la filadora, que evoca una jove Montserrat Castell de Pons i Piera, la filla gran de la casa; el forner; el terrissaire, ofici de fort arrelament a Piera; el pintor, el músic i l’escultor, en el qual Ferran Serra i Sala “Ferdinandus Serra “ (Barcelona, 1905 - 1988) Serra i Sala va aprofitar per retratar-se.


https://www.viladepiera.cat/recorregut-arquitectonic/casa-sastre

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=5540

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2013/07/la-casa-jeroni-sastre-rovira-de-piera.html

Esperem que la situació es “normalitzi”, que el GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA, aixequi l’arrest domiciliari , i que el proper mes de Juny es continuï celebrant a Piera, el Mercat de la Fruita Dolça, principalment amb préssecs de qualitat i producte autòcton cultivat a les vinyes dels pagesos pierencs.


El mercat s’instal·lava els diumenges d’estiu fins a setembre a la vorera del costat de la rotonda de la B-224 en direcció a Capellades, al costat de l’accés dret del polígon industrial.

Les noticies, sempre negatives del Covid.19 , son la ‘matèria prima’ dels telenotícies.