dissabte, 23 de maig del 2020

CAPELLA DE LA MARE DE DÉU DEL CARME DEL MAS D’EN PLANA. VESPELLA DE GAIÀ. EL TARRAGONÈS

El Raul Pastó Ceballos viu en una zona de Catalunya que es troba a la fase 1, això li permet sortir del seu municipi, i em feia arribar fotografies de la capella de la Mare de Déu del Carme del mas dit d’en Plana en algunes fonts i d’en Planes en altres, imagino que en la línia de desmerèixer el Patrimoni històric i artístic de Catalunya, com és “mal costum” al REINO DE ESPAÑA.

http://dipta.cat/marc/web/diputacio-de-tarragona/vespella-de-gaia/mas-d-en-plana;jsessionid=CF8C783AA2E892B4B22A0A4855A7B5C2?fbclid=IwAR1INLNzpsY6x9moVexSzwuAMEZQLjcBaqo7vrwE1uEPx-B1DchNblligMk
Mas del segle XVIII, de notables proporcions, que compta amb una popular capella restaurada modernament, la Mare de Déu del Carme.

El conjunt del mas està format per diversos volums, destacant el cos principal, amb un portal de dovelles de mig punt, que presenta una inscripció en la clau on figura la data del 16 de març de 1739. Per sobre trobem el pis principal, i una tercera planta corresponent a les golfes, seguint l'esquema tradicional.

El conjunt es completa amb una nau annexa, rehabilitada els darrers anys per acollir actes culturals i actuacions musicals, i la capella, força ben conservada, i que té accés a nivell de planta baixa per un portal de mig punt, i també a nivell del primer pis, directament des del mas.

Sobre la porta principal s'obre una finestra circular a mode d'ull de bou, i la teulada està culminada per un campanar d'espadanya d'un sol ull.

Cal esperar i desitjar que els projectes relacionats amb el mas siguin viables.
https://elpais.com/diario/1999/08/29/catalunya/935888854_850215.html

Cap dada de la ‘petita història’ de la casa, ni per descomptat del promotor i/o de l’autor, tot com escrivíem suara, en la línia de desmerèixer el Patrimoni històric i artístic de Catalunya, com és “mal costum” al REINO DE ESPAÑA.

Quan al topònim Vespella, Manuel Bofarull i Terrades (Badalona, 1923 - ?, 10 d'agost de 2009) en defensa un origen àrab, de bi- àsab-Allàh, “en lloança de Déu”
https://books.google.es/books?id=fJYYVGsxuuwC&pg=PA18&lpg=PA18&dq=toponimia+VESPELLA&source=bl&ots=VWKP-1ehI3&sig=ACfU3U32CjvM77I_SKCJ1mf6ERpnnsQG1Q&hl=ca&sa=X&ved=2ahUKEwjpsbi537jpAhUmDWMBHbLAAaE4ChDoATAEegQIChAB#v=onepage&q=toponimia%20VESPELLA&f=false

https://books.google.es/books?id=n8rX-6BGv4QC&pg=PA185&lpg=PA185&dq=vespella+.+arab&source=bl&ots=EHLzjEC6DZ&sig=ACfU3U0eDrMxk1FVnrU6tymvXkblFmcUEQ&hl=ca&sa=X&ved=2ahUKEwj_6JLJ4LjpAhUKXRoKHTBLCBgQ6AEwA3oECAkQAQ#v=onepage&q=vespella%20.%20arab&f=false


http://www.vespella.altanet.org/media/upload/imatges/poster1.pdf

Alhora que li agraïa Al Raul Pastó Ceballos, la tramesa de les imatges obtingudes al terme de Vespella de Gaià, li expressava la meva enveja, a Castellar del Vallès continuem sotmesos a l’arrest domiciliari i al toc de queda.

La Covid.19 no s’atura.

Està clar que no ho farà llevat que es prenguin algunes mesures “efectives”.

http://blogscat.com/a/diaridecastellardelvalles/les-falses-veritats/

http://blogscat.com/a/diaridecastellardelvalles/contes-de-la-xina/

http://blogscat.com/a/diaridecastellardelvalles/contes-del-reino-de-espana/


http://blogscat.com/a/diaridecastellardelvalles/a-la-memoria-dels-morts-silenciats-4/


Que la Mare de Déu del Carme intercedeixi per TOTS nosaltres davant l’Altíssim. Senyor; tingues pietat!