L’Antoni Cavo Uribe em permetia accedir als seus àlbums de fotografia, i seleccionava imatges del temple romà de Vic, a la comarca d’Osona.
Llegia que el temple pertanyia a la ciutat romana d'Auso que probablement fou fundada el segle I aC.
No se sap del cert si anteriorment hi havia hagut un assentament ibèric.
El temple fou construït entre els darrers decennis del segle I dC i el primer quart del segle II dC, tal com semblen indicar les excavacions realitzades.
La seva existència fou totalment ignorada fins l'any 1882, en què fou trobat en enderrocar-se l'antic castell dels Montcada, que fins aleshores havia estat utilitzat com a presó. Els tres murs de la cel·la conservats (el de llevant havia desaparegut) havien fet la funció de parets internes del castell.
Un grup de vigatans il·lustres, especialment Josep Serra i Campdelacreu, (Vic, Osona, 1 de maig de 1848 - Vic, Osona, 2 de juliol de 1901), arxiver municipal, en adonar-se del valor del monument, adquiriren el solar i procediren ràpidament a la seva recuperació. Vic tenia un cens de 12105 ànimes l’any 1900
http://www.endrets.cat/text/3446/la-meva-bona-mare-ca.html
Es va refer la cel·la amb la seva coberta, es va fer de nou el mur de la façana, i d'acord amb l'únic capitell conservat a l'angle NE de l'obra i amb les mesures que proporcionava un fragment de fust de columna recuperat, es va construir la columnata frontal.
Finalment, l'any 1959, es va completar el frontó triangular que corona la columnata.
El monument es destina actualment a centre d'activitats culturals.
Gràcies a unes excavacions recents s'han pogut establir les dimensions del períbol o pati sagrat que envoltava el temple.
Recentment se n'ha restaurat la coberta.
El temple romà de Vic, obra dels segles I-II d.C., està situat a la part alta de la ciutat, al costat de l'església de la Pietat, i dins de l'àmbit de les ruïnes de l'antic castell dels Montcada.
La cel·la del temple amida exteriorment 12'10 x 10'10 m. El pòrtic columnat i la cel·la són bastits sobre el pòdium del temple, al qual s'accedeix per una escalinata situada davant de la façana de llevant. Les columnes, a jutjar pels fragments originals que en resten, eren llises, amb la base jònica i el capitell corinti. Els murs de la cel·la són de grans blocs de pedra escairada a les cantonades. Els altres paraments són fets amb petits blocs de pedra. Tota la cel·la és coronada per un entaulament jònic, format per arquitrau, fris i cornisa, fets amb grans blocs de pedra.
Per sota de la cel·la, dins del cos del podium, hi ha una altra cambra de les mateixes dimensions de la cel·la, que conté un pou, que podria datar d'època romana i que algun temps fou el pou del pati central del castell dels Montcada, època en què es féu el brocal actual.
Aquesta cambra serví com a local del Centre Excursionista de Vic i com a magatzem.
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=256
http://patrimoni.gencat.cat/ca/coleccio/temple-roma-de-vic
http://www.catalunya.com/temple-roma-de-vic-17-16003-402?language=ca
https://historiaiestat.cat/el-temple-roma-de-vic/
La Covid.19, i la pèssima gestió que des del primer dia està fent el GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA, son noticia constant a tots els mitjans informatius.
El dia 26.04.2020 , es permetia que la quitxalla surtis al carrer durant una hora, es passava doncs de l’arrest domiciliari , al regim “ general de presons” que permet estirar les cames al patí.
Algú presumeix de que això és possible perquè S’HAN FET BÉ LES COSES; els números ‘oficials’ però , confirmen que un dia mes el REINO DE ESPAÑA, manté el campionat d’Europa en quan a nombre de víctimes per milió d’habitants de la Covid.19, i el del món.
https://elpais.com/sociedad/2020/04/09/actualidad/1586437657_937910.html
Malgrat aquest èxit de la centralització política i administrativa, no ens sembla adequat recolzar la iniciativa del Miquel Iceta i Llorens (Barcelona, 17 d’agost de 1960)
https://www.elconfidencialdigital.com/articulo/politica/pincha-campana-pretendia-recoger-75-mil-firmas-apoyo-gobierno/20200408173051142556.html
La xifra ‘oficial’ de 23.521 morts, més enllà dels esperits mesells, provoca poques adhesions a les accions dutes a termes pel GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA:
https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/salud/2020/04/27/5ea6846efdddff115b8b460b.html
La manca de resposta a les necessitats de bona part de la població, fa témer un esclat social de greus conseqüències, i de produir-se, serà MOLT més greu en llocs que com Vic , creixien de forma exponencial a partir dels anys 70 del segle XX.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada