diumenge, 10 de maig del 2020

MOLÍ D'EN SANTO O MAS PONS. BARBERÀ. EL VALLÈS OCCIDENTAL

L’Antoni Calvo Uribe en permetia pouar en els seus àlbums fotogràfics i escollia imatges fotogràfiques de Moli d’en Santos conegut també com el mas Pons, al terme de Barbera del Vallès, municipi inclòs a una de les regions sanitàries de Catalunya, on continuarà l’arrest domiciliari i el toc de queda, ordenat pel GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA a l’empara de mal anomenat ESTAT D’ALARMA. Aquesta denominació atenen als terribles resultats obtinguts per la gestió maldestra duta a terme conculcant el sistemes competencials reconeguts a la Constitució de 1978, ha esdevingut en ESTAT DE PÀNIC per bona part de la ciutadania.
https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/salud/2020/05/09/5eb6431cfc6c8383498b458d.html

La primera notícia documentada de la existència d'aquest molí correspon a l'any 1660 ja que el dia 14 d'abril Onofre Argemir, el seu propietari, el cedia en arrendament per tres anys a Andreu Sibelli, paperaire de Marsella.

L'existència i funcionament d'aquest molí continuava encara el 8 de novembre de 1790 ja que Oleguer Argemir i Cruells arrendava per cinc anys als paperaires de Sabadell Jaume i Josep Bruxas el mas anomenat de la Font.

L'expansió de les factures papereres, iniciada a principis del segle XVI, esdevingué intensificada d'una manera progressiva en el transcurs del segle XVIII. La indústria paperera en el segle XVIII fou notablement ampliada amb la incorporació de nous centres de producció. La necessitat de la provisió de draps per als molins paperers de Catalunya motivà la prohibició d'exportar aquella primera matèria mitjançant la publicació d'una reial ordre datada l'any 1728. En conseqüència es confeccionà una llista de molins paperers catalans.

A la conca del Ripoll, s'esmenten dos casals paperers a Ripollet i un altre a Barberà, especialitzats en la fabricació de paper d'estrassa.

Patrimoni Gencat en diu; molí de paper i cartró. Consta d'una nau longitudinal i una de transversal, ambdós cobertes a doble vessant. Té dues plantes, la superior amb més obertures que la inferior. Les obertures són petites. La planta superior tenia la funció de ventilació del cartró i del paper que allà s'hi posava a assecar.


Situat fora del poble i, com tots aquests tipus edificis, prop del riu Ripoll.

Construït amb pedra o còdols i totxo tot recobert amb un arrebossat. Al llarg del temps s'hi ha afegit altres cossos.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=27255

https://fontsaigua.wordpress.com/2019/07/03/moli-den-santo-de-barbera-del-valles/

El nostre condol a TOTES les famílies que han perdut un esser estimat en aquest llarguíssim període d’arrest domiciliari i toc de queda a la que ens sotmet el GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA.