dijous, 7 de maig del 2020

HOSTAL DEL TRENC. PARETS. VALLÈS ORIENTAL

El Crisant Palau, publica un parell d’imatges de la masia que ell anomena ‘del tren’, i que per a Patrimoni Gencat és “ del Trenc “. L’edifici està datat entre els segles: XVI - XVIII


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=29259


Masia orientada cap l'est. Té teulada a dues vessants, la seva part superior és plana. Consta de planta, pis i golfes. La porta principal és quadrada i adovellada. Dues finestres del primer pis són de pedra d'arc pla i la col·locada a la dreta és gòtica i aguantada per dos imatges. A la part central de les golfes hi ha uns arcs que formen tres finestres, els seus extrems tenen un arc cec. Entre la planta i el pis hi ha un rellotge del sol circular. Als costats de l'edifici hi ha edificis adossats que serveixen com a magatzems.

Malgrat l’afirmació “no es coneix l'antiguitat d'aquesta masia però es creu que es una de les més antigues del poble”, sabem que estació de Parets del Vallès de l'antiga línia de Barcelona a Sant Joan de les Abadesses (actualment el tram Ripoll - Sant Joan és una via verda) va entrar en servei l'any 1886

La denominació “hostal”, ara “casa”, s’explica perquè la masia estava situada sobre el Camí Ral i servia com a hostal.

Actualment hi viuen quatre famílies.

Quan al topònim el diccionari català valencià balear, suggereix diversos significats ;

Acció i efecte de trencar, de produir una solució de continuïtat en un cos sense que les dues parts d'aquest se separin completament.

Obertura practicada a un terreny per desviar-hi el curs de les aigües de regadiu o de pluja

carrerada, camí especial destinat al trànsit del bestiar de pastura formant grans ramats

Etimològicament derivat postverbal de trencar.

El comentari de la fotografia sembla que dóna versemblança a la ubicació de la masia a trenc del terme.

MAI, MAI. MAI, perdonaré aquest perllongat arrest domiciliari, amb el toc de queda incorporat, amb el pretext de la Covid.19 que assolava el REINO DE ESPAÑA, com enlloc del món.

La Covid. 19 i els seus terribles efectes :
https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/salud/2020/05/06/5eb2604afdddff10148b459b.html

Continuen de tristíssima actualitat, com també l’estultícia i la supèrbia del GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA. En deixem constància al sols efectes de deixar memòria d’aquest moment tan tràgic que ens ha tocat de viure.

El nostre condol a TOTES les famílies que han perdut un esser estimat, i als que en aquestes circumstancies INEXPLICABLES , els furten l’escalf d’aquells que els estimen.