diumenge, 27 de juny del 2021

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE FÒRNOLS DEL CADÍ, ADVOCADA A SANT CLIMENT. LA VANSA I FÓRNOLS. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA - IN PECTORE - DELS PIRINEUS

  

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?

 

En aquesta ocasió , m’enviava imatges de l’església parroquial de Fórnols del Cadí al terme de  Lavansa i Fórnols, advocada a Sant Climent.







El Joan-Albert Adell i Gisbert i la  Maria Lluïsa Cases i Loscos, n’escriuen a :

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0622302.xml


Sant Climent de Fórnols del Cadí és un edifici totalment transformat en èpoques posteriors a la medieval, i de la construcció original, sembla que es conserva només la façana de ponent i el tester de llevant, i probablement part de la nau corresponent al sector de ponent, coberta amb volta de canó, reforçada per un arc toral.

 

A la façana de ponent s’obre la porta, que és ornamentada amb un guardapols, de motllura bisellada que extradossa les seves dovelles. El parament d’aquesta façana, i la de llevant, és de carreus embeguts en morter de calç, que formen filades uniformes i irregulars.

 

Tot i que l’estructura original del temple és molt difícil d’escatir en el seu estat actual, sembla que devia correspondre a un edifici d’una nau, molt ample, amb un absis de testera recta a llevant. Per això, i per les característiques del seu aparell i la seva ornamentació, cal suposar-li una datació avançada, potser ja dins el segle XIII, si no és posterior encara


A.Moras, Antonio Moras Navarro,q.e.p.d,  fotògraf de Patrimoni, i llicenciat en història medieval, retratava l’any 1983 “Vista frontal de l'església”




Cal retre un homenatge a l’Antonio Moras Navarro, us preguem que ens feu arribar a l’email castellardiari@gmail.com , dades relatives a la seva biografia. 


Llegia  no tinc clar però, que això sigui cert a dia d’avui - que  Sant Climent és, actualment, dependent de l'església  parroquial d'Adraén, advocada a Sant Martí de Tours,   i que tradicionalment havia tingut com a sufragània Sant Pere de Cornellana.


El Jordi Vila Juncá retratava l’edifici que havia aixoplugat l’escola pública de Fórnols.

http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2021/05/teniu-dades-de-ledifici-que-aixoplugava.html


El patrimoni vinculat a l’educació ha patit – i pateix – una desinformació sistemàtica arreu de Catalunya, un efecte més de l’ombra sinistra de la dictadura franquista, que cobreix la memòria col·lectiva com explicàvem a “la inèrcia perniciosa“ :

 https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/la-inercia-perniciosa-flagel-de-catalunya/


No espereu que ningú vingui a recuperar els vostres records, el que no feu vosaltres, quedarà per fer.

 

Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.