dimarts, 29 de juny del 2021

TENIU DADES DE LA CAPELLA DE LA MAREDEDÉU DEL ROSER DE FORNOLS?. LA VANSA I FORNÓLS. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA - IN PECTORE - DELS PIRINEUS

 El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?

 

En aquesta ocasió , m’enviava imatges  de la capella del Roser al nucli de Fórnols,  de la que únicament  es diu que és barroca.






Preguem al bon Déu , i a la Marededéu del Roser, perquè alguns fornolès  ens pugui aportar a l'email  castellardiari@gmail.com  alguna informació addicional.


Llegia que l’any  1973, el municipi de la Vansa s’annexionà al de Fórnols de Cadí per a formar el municipi actual.


L’antic terme de Fórnols comprenia també els pobles d' Adraén i Cornellana , i la capella de Sant Salvador .


La Vansa i Fórnols té una extensió de        106,1 km², i tancava l’any 2020 amb 149 veïns, el sostre demogràfic s’havia assolit al cens de 1857 amb 1576 habitants.


La desinformació és un dels efectes – un més -  de la despoblació salvatge que fomentava la dictadura a requeriment dels capitalistes que van finançar l’alçament armat, i que  buidava pobles i viles, per facilitar-los “ un exercit de reserva de mà d’obra barata “.  Ara, quan les màquines substitueixen aquesta mà d’obra, el  sistema no els dóna cap alternativa.


No espereu que ningú vingui a recuperar els vostres records, el que no feu vosaltres, quedarà per fer.

 

 

Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.