diumenge, 13 de juny del 2021

IN MEMORIAM DE LA CAPELLA DE SANT ANTONI DE PÀDUA/ ESCOLA ABANS DE LA DICTADURA FRANQUISTA DE MARTINET. MONTELLÀ I MARTINET. LA CERDANYA JUSSANA. GIRONA.

 Llegia que      "La Capelleta" al Tossalet de Martinet, a la comarca de la Cerdanya jussana inclosa a la província de Girona, cap a 1930 va ser utilitzada com a escola, posteriorment com a estable i en l'actualitat resta abandonada.


La Cerdanya és una comarca esquarterada, en la meitat superior ( sobirana ) fou cedida amb traïdoria a l’aleshores REGNE DE FRANÇA, i  avui, la República Francesa, no sembla disposada a retornar-la, i en la mitat inferior ( jussana) té poblacions incloses a la província de Lleida i altres a la de Girona.


Patrimoni Gencat la descrivia , petita capella de pedra arrebossada de calç, que té la porta a migdia i a la part superior una finestra de badiu seguint el teulat actual, d'una sola aigua (el teulat original, que era a dues aigües, fou aixecat posteriorment).

 

       


 

Anna Maria Bruguera i Bellmunt. Retratava l’any 1991. Vista de l'edifici


Diem CAPELLA, quan forma part d’un temple més gran, quan l’edifici està dins d’un nucli urbà, o forma part d’un conjunt d’edificis.


L’edifici existeix encara?.


Fora possible que algú ens faci arribar una fotografia a l’email castellardiari@gmail.com ?


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 



Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  i amb la intercessio de Sant Antoni de Pàdua  davant l'Altissim,  confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


Catalunya des de l’inici de la pandèmia declara  20.408 víctimes de la Covid.19

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/


La Comunidad Autònoma de Madrid – que no actualitza regularment les dades  declara 22.166  víctimes de la Covid.19

https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210221_cam_covid19.pdf


Aquí i allà, les xifres son esfereïdores, i fins al moment present, ningú assumeix responsabilitats per aquest  "laissez faire, laissez passer" que comporta a nivell del REINO DE ESPAÑA una mortaldat estimada de quasi 175.000 persones.


Les previsions de l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) situen la caiguda de l’estaca l’any 2029, esperem  reduir aquest termini, i que puguem tornar en viure amb salut, amb llibertat i en democràcia.



Amén!