dimarts, 18 d’octubre del 2022

ELS “ COL·LEGIS NOUS” . EL PRAT DE LLOBREGAT. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA.

 

Fa anys que maldem per confegir un inventari dels edificis escolars anteriors i/o coetanis de la dictadura franquista a Catalunya. El tema, en aquest dissortat reialme, on l’estultícia, la corrupció i la idiòcia, son “ senyals d’identitat” no desperta – dissortadament – passions.


Malgrat això, tenim força material que posem a disposició de les persones i/o entitats que vulguin completar l’inventari d’edificis d’almenys la seva comarca.


Ens en manquen moltes, us demanem – si cal de genolls - que us afegiu a la nostra recerca, esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com


Trobem a faltar en bona part de les pàgines dels centres escolars dades històriques relatives a l’edifici.


Val a dir que la presencia en aquesta comarca de persones foranes, ajuda poc a la nostra tasca, per això , si cal, preguem als aborígens un major esforç.


En molts aspectes, Catalunya és dissortadament un poble mesell.


En aquest estiu curull d’incendis forestals constato que TOTS ELS INCENDIS SON PROVOCATS.

Alguns per acció, i els més per OMISSSIÓ


Les publicacions pretenen fomentar la recuperació de la memòria històrica, son per tant de lliure disposició/reproducció per aquest fi


El Joan Dalmau Juscafresa m’enviava un enllaç amb imatges i dades de l’escola Joan Maragall del Prat de Llobregat.




El projecte inicial va ser encarregat a l’arquitecte municipal Emilio Gutiérrez Díaz ( L’Havana, Cuba;   1898 + Hondarribia, País Basc,  1965 )    , l’any 1932. Però, el projecte definitiu serà el confeccionat per l’arquitecte interí del moment, Joaquim Moragas Ixart ( Barcelona 1897-1970) .

https://www.elprat.cat/cultura/patrimoni-cultural/el-teu-carrer-arquitecte-moragas

 

 L’any 1935, l’escola s’inaugurà amb el nom de Pompeu Fabra.

 

La deficient situació escolar que es patia al Prat de Llobregat era extensible a altres municipis. La política educativa va ser una de les prioritats del període republicà, des del primer moment. La República no només donà un important impuls a l’educació sinó que afrontà la necessitat de construir nous centres escolars de caràcter públic per tot el territori català i espanyol. A molts municipis, aquests centres van ser coneguts com a “col·legis nous”, tal i com va passar al Prat amb l’escola Joan Maragall. Des de la seva inauguració i fins avui, una bona part de la població coneix aquest centre amb el nom de “col·legis nous”.