dijous, 20 d’octubre del 2022

CASA PAULET. ARTIES. VAL D’ARAN

 

El Vicent Miralles Tortes, publica fotografies de la CASA PAULET  ( Ço Paulet ) al poble d'Arties a la  Val d'Aran ).




Patrimoni Genat ens en diu ; casal d'època renaixentista (segle XVI) (L'obra és datada entre els anys 1549 i el 1568 segons la llinda de la porta exterior).


De planta rectangular i dimensions considerables, composta de planta baixa, dos pisos i humeral. Conserva el típic coronament esgraonat del capcer i aixopluga una coberta de doble vessant, d'encavallades de fusta i teulada de llicorella. La façana lateral, però, sembla indicar que en origen tenia només dues plantes. Cantonades reforçades i obertures de fàbrica. A part d'una espitllera de fàbrica que a més de motllures tallades a bisell i sanafetes extradossades que acaben en angle recte, incorporen ornamentació en les bases de bandes o de sogues.

 

El més destacable són els notables finestrals amb les motllures treballades. Dues de les finestres de la façana que dona al carrer Major són amb el mainell i el travesser de pedra. Al costat tenen, una dos relleus encastats al mur amb caps humans de tipus grotesc; i l'altra un escut heràldic amb motius diversos (barres en el panell 2 i 3, escacs i estels) al capdamunt. 




A la façana principal hi ha una tercera finestra amb el marc esculpit de pedra. 


Sobre el portal d'entrada , al pati, hi ha una llinda datada el 1561.