dijous, 6 d’octubre del 2022

ESGLÉSIA DE L’ARBOLÍ, ADVOCADA A L’APÒSTOL SANT ANDREU. EL CAMP JUSSÀ DE TARRAGONA

 

De l’església parroquial de l’Arboli, advocada a l’apòstol Sant Andreu, que retratava  el Pepe Figueredo Aguilera, en diuen a Patrimoni Gencat; edifici de planta rectangular i absis poligonal, de tres naus sense creuer i amb quatre tramades, la primera de les quals és ocupada pel cor.

 


 


Les imatges del interior, palesen clarament la incúria i àdhuc l’abandó quepateix l’edifici.


D'un fris continu arrenca la volta, de mig punt amb llunetes i arcs de reforç. Les voltes de les naus laterals són d'aresta, La façana presenta una porta amb arc de mig punt, amb una falsa columna neoclàssica per banda, un fris i una fornícula buida. Per sobre un petit ull de bou i una obertura cruciforme.


El campanar, que segons alguns autors és de construcció anterior al temple actual, és de planta octogonal, de dos pisos i coberta piramidal. Interiorment no presenta elements d'interès.

 

 

Edifici de paredat amb reforços de carreu. Tres naus amb voltes a la mateixa altura. Volta de canó amb llunetes a la nau central, i per aresta a les laterals. Canó amb llunetes i forn a la capçalera. Torre als peus en el costat de l'evangeli. Porta als peus amb arc de mig punt, pilastres laterals, fornícula amb frontó corb. Escassa decoració de rocalla.


Conjunt barroc - rococó.

 

La torre de gran altura surt del costat dret de l'església.


Quan al topònim, atès  que en la documentació antiga (Segle XIII),apareix esmentat com  Herbulino, i en la llengua llatina – com en la catalana-  el terme herba té el mateix significat, defensem que descriuria un terme pobre on predominava l’herba.  


Eclesiàsticament depèn de l’ordinari de Santa Maria Assumpta de les Borges del Camp


En la visita que fèiem l'any 2015 amb el Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926 + 6 de maig de 2019 )  retratàvem l'edifici que havia aixoplugat l'escola :

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2015/10/escola-publica-anterior-la-dictadura.html


És possible que l'Arbolí recuperi l'escola : 

https://www.naciodigital.cat/tarragona/noticia/39284/families-arboli-volen-recuperar-escola-publica-al-poble