dimarts, 25 d’octubre del 2022

IN MEMORIAM. EDIFICI DE L’AJUNTAMENT I ESCOLES DELS PALLARESOS. EL TARRAGONÈS. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA.

 

Fa anys que maldem per confegir un inventari dels edificis escolars anteriors i/o coetanis de la dictadura franquista a Catalunya. El tema, en aquest dissortat reialme, on l’estultícia, la corrupció i la idiòcia, son “ senyals d’identitat” no desperta – dissortadament – passions.

Em sobta – encara –  la critica ferotge no ja dels que tancaven les escoles durant la dictadura, sinó dels seus fills, nets o besnéts, que defensen la tesis de que el passat no s’ha de remoure.    Alguns dels tenen cognoms MOLT catalans, i de ben segur que porten la roba interior amb els colors de  la senyera

Malgrat això – que no és un tema baladí -  tenim força material que posem a disposició de les persones i/o entitats que vulguin completar l’inventari d’edificis d’almenys la seva comarca.

Ens en manquen moltes, us demanem – si cal de genolls - que us afegiu a la nostra recerca, esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com

Trobem a faltar en bona part de les pàgines dels centres escolars dades històriques relatives a l’edifici, i val a dir-ho, sovint el desinterès per part de les direccions per aquestes “ qüestions històriques”

Val a dir que la presencia a casa nostra  de persones foranes, ajuda poc a la nostra tasca, per això , si cal, preguem als aborígens un major esforç.

En molts aspectes, Catalunya és dissortadament un poble mesell.

En aquest estiu  de l’any 2022 , curull d’incendis forestals constato que TOTS ELS INCENDIS SON PROVOCATS.

Alguns per acció, i els més per OMISSSIÓ

Les publicacions pretenen fomentar la recuperació de la memòria històrica, son per tant de lliure disposició/reproducció per aquest fi

Fa més el que vol que el pot. Catalunya, i per descomptat els vostres descendents,  us demanaran comptes per la vostra inacció.

Josep Maria Jujol i Gibert (Tarragona, 16 de setembre del 1879 – Barcelona, 1 de maig del 1949)signava el  23 de març de 1920, els plànols de l’edifici de dos plantes i golfes , de planta irregular que dóna a dos carrers, el c/ Alt i la carretera que va a Perafort, que segueix l'estructura de les cases del poble dels Pallaresos a la comarca del Tarragonès.

 


En terrenys cedits per la família Bofarull, Josep Maria Jujol va realitzar l'any 1920 el projecte de l'edifici que posteriorment va acollir la Casa de la Vila i les Escoles Públiques i que actualment és el Centre Jujol i la residència d'avis.

 

És un edifici molt senzill amb característiques marcadament mediterrànies. L'estructura irregular ve marcada per la forma triangular del terreny. Consta de planta baixa, pis i golfes. La façana és llisa, pintada de blanc, amb sòcol de pedra i profusió de finestres rectangulars amb llindes de forma triangular. Cap al nord de l'edifici hi ha un pati que servia de jardí per a l'escola.