diumenge, 23 d’octubre del 2022

IN MEMORIAM. ESGLÉSIA DE SANT PERE SACOSTA. LES PLANES D’HOSTOLES. LA GARROTXA

 

El Julio Silva Ridao, publica fotografies de l’església de    Sant Pere Sacosta, en ruïnes gairebé totals, que no permeten destriar amb claredat quines parts del temple corresponen a l’obra original quines són producte de les importants reformes que patí al segle XVII.

 






Sembla que l’estructura original era d’una nau, coberta amb volta de canó, amb una porta a ponent, una capçalera formada per un creuer de braços rectangulars, sense absidioles, i un absis central. D’aquesta hipotètica estructura només es conserva una part del cantó de tramuntana i el mur de ponent, havent-se transformat o desaparegut totalment la resta, per la qual cosa no podem precisar ni tan sols si aquesta forma respon a la realitat.

 

Resulta imprescindible una neteja i exploració arqueològica per poder escatir l’estructura i filiació d’aquest temple, que pot presentar sorpreses interessants


El temple seria del primer període del romànic. Hauria tingut planta en forma de creu llatina, amb els braços del creuer rectangulars.


 La volta de canó està esfondrada i han desaparegut els murs del sud i l’absis.


La base semicircular d’aquest encara s’aprecia a la banda est, a tocar el campanar de torre rectangular, construït, a l’extrem nord-est, a finals del segle XVII o XVIII.


 La porta, a ponent, és tapiada i formada per un arc de mig punt.


En el mur del nord hi trobem la sagristia afegida el segle XVIII.