dilluns, 9 de gener del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT SADURNÍ. BELLFORT. LA BARONIA DE RIALB. LA NOGUERA

 

El Raúl Pastó Ceballos m’envia fotografies de l’església de Sant Serni de Bellfort,  a la Baronia de Rialb, a la comarca de la Noguera







Catalunya Romànica ens diu que és un edifici totalment transformat, fins al punt que la façana absidal és l’únic element que permet evocar el seu origen alt-medieval, a més de constituir la part més interessant del temple.

 

La seva estructura és d’una sola nau, coberta amb volta de canó de perfil semicircular, dues terceres parts de la qual han estat alterades per la construcció d’un sostre que forma com unes golfes interiors i dona un aspecte molt peculiar a l’espai interior. 




La capçalera era formada per un absis semicircular, possiblement obert per un arc presbiteral. Ha estat totalment modificada per la destrucció de l’arc d’obertura de l’absis i el seu tancament per un mur pla que destrueix part dels murs semicirculars i afecta almenys un terç de la fondària absidal.

 

La porta actual, resolta amb un arc adovellat, s’obre a la façana oest, també refeta i acabada en un campanar d’espadanya de dos ulls. La porta original s’obria a la façana sud, al nínxol actualment ocupat pel baptisteri. Exteriorment, és tapada per un dels dos contraforts que s’afegiren a la façana sud en el mateix procés de reformes durant el qual també es va construir una sagristia afegida a l’angle nord-est de la nau. A la façana sud es conserva una finestra de doble esqueixada, resolta amb llinda. A l’absis hi ha tres finestres, paredades, de doble esqueixada.

 

Les façanes són òrfenes d’ornamentació, llevat de l’absis, on hi ha una decoració formada per un fris de cinc grans arcs entre lesenes, en una interpretació dels motius llombards que es retroben en comptats edificis, com la propera església de Santa Maria de Palau, però que no es pot considerar excepcional.

 



L’aparell és molt irregular, amb predomini del carreuó i importants restes d’arrebossats, especialment a l’absis, tot palesant les formes característiques de l’arquitectura llombarda del segle XI


https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-serni-de-bellfort-la-baronia-de-rialb


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=22115