dilluns, 30 de gener del 2023

ESGLÉSIA DE SANT CLIMENT D’URÚS. LA CERDANYA

 

El Vicent Miralles Tortes, publica una fotografia de l’església d’Urús, a la Cerdanya, advocada a Sant Climent.




Llegia que és un  edifici d’una sola nau amb tres capelles laterals, que conserva un absis de tradició romànica, molt refet.


 L’edifici primitiu va ser molt modificat el segle xvii, com diu la data de la porta d’entrada oberta a ponent, 1652.


 En el segle XVIII, l’abat de Cuixà, Josep de Reard (1772-91) va fer construir el campanar, una torre quadrada de dos pisos, motiu pel qual apareix el seu escut a la cara septentrional d’aquest.

 



A l’interior la nau està coberta amb volta apuntada a diferència de l’absis que és de mig punt i conserva la pica baptismal a la dreta de l’entrada. Està feta d’un sol bloc de calcària vermella pròpia de la zona. Té forma de gresol amb una vora engruixida. Descansa sobre una columneta d’aspecte rústec. Al costat i encastada a la paret tancada amb una portella de fusta, està la pica de l’oli; rectangular i de pedra calcària.


https://www.cerdanya.org/que-fer/turisme-cultural/patrimoni-cultural/urus/sant-climent-durus/


Quan al topònim Urús :

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=45419


La Rosa i el Miquel, o el Miquel i la Rosa, la nostra  “ parella romànica” ens explicaven les impressions de la seva visita:

http://indretsescbergueda.blogspot.com/2013/07/sant-climent-durus-urus-baixa-cerdanya.html

 

 La meva mobilitat s’ha vist molt reduïda per raons de salut, que espero remuntar aquest proper any 2023, li agraeixo infinitament al Vicent Miralles Tortes i a la resta de boníssims amics/amigues que em permetin fer servir les seves imatges, per continuar amb les publicacions del Conèixer Catalunya