diumenge, 22 de gener del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE BURG, ADVOCADA A SANT BARTOMEU. FARRERA. EL PALLARS SOBIRÀ. LA VEGUERIA DELS PIRINEUS

 

El Raúl Pastó Ceballos em feia arribar fotografies de Burg , poble del terme municipal de Farrera, a la comarca del Pallars Sobirà.

 Burg  és al nord del cap del municipi de Farrera, a la dreta del Barranc o Torrent de Burg i als peus del Solà de Burg, en el vessant sud-oest de la Serra de Màniga i als peus, sud-est, d'el Farro. Queda a llevant del poble de Glorieta.

 

Sense arribar a tenir del tot aparença de població compacte, les cases de Burg són en el vessant meridional de la serra (El Ferri), a banda i banda del Torrent de Burg.
Té a la part central l'església parroquial , advocada a  Sant Bartomeu,   Patrimoni Gencat  en diu ; edifici  d'una sola nau flanquejada per capelles laterals amb capçalera rectangular a sud i façana sota el pinyó de la coberta amb llicorella a dues aigües, en què s'hi obre la porta d'arc de mig punt i, per sobre d'aquesta, un petit òcul. A la dreta de la porta s'hi aixeca la torre-campanar, vuitavada a partir del nivell de la coberta de la nau. Abans el campanar estava rematat per un agut xapitell de llicorella. Actualment aquest xapitell ha desaparegut i ha quedat totalment pla per la part superior amb una creu i un panell.
Fotografia de Jordi Contijoch Boada.1999. Vista de l'interior de l'església des dels peus de la nau


A  l'extrem de llevant la capella de Sant Francesc,  descrita com ; edifici  d'una sola nau, amb capçalera a l'est rectangular la qual està coberta per una volta de canó molt ampla i lleugerament rebaixada, mentre que la nau era coberta amb una encavallada de fusta, també ensorrada, a dues aigües, que suportava el llosat de llicorella. La façana principal està orientada a l'oest, al centre de la qual s'obre la porta d'arc de mig punt flanquejada per dues finestres amb dintell de fusta. Per damunt d'aquesta hi ha una altra petita finestra; remata la façana un senzill campanar d'espadanya. Construïda amb pedra pissarrosa local sense desbastar, de petit mida i unida amb calç. La façana presenta un aparell de mida més gran i lleugerament més acurat.


Durant el treball de camp de l'any 2020, encarregat pel Departament de Cultura, es comprova que de l'ermita només s'hi conserven els paraments verticals, i en mal estat, amb esquerdes perilloses i parts enrunades; l'interior ha estat envaït per la vegetació

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=25458

 

De  la primitiva església romànica de Sant Cristòfol és conserva només part del seu mur nord, adossat a la roca, darrere la població actual i sota el penyal del castell, que correspon a un edifici d’una sola nau, segurament coberta amb embigat, i capçada a llevant per un absis semicircular, precedit d’un arc presbiteral del qual és conserva el brancal nord. L’aparell és de pedra llosenca sense treballar disposada irregularment en filades horitzontals, i palesa les formes rurals de les construccions del segle XI o potser del principi del segle XII.

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-bartomeu-o-sant-cristofol-de-burg-farrera


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=25456


Quan al topònim Burg:
https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=11313


De l’estudi de Farrera n’havíem escrit :

http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2016/07/in-memoriam-de-lestudi-de-farrera-el.html


Ajudeu-nos en la nostra recerca dels edificis escolars o coetanis a la dictadura franquista.


Els ho devem als nostres pares, avis,  besavis, rebesavis, i als nostres fills nets, besnéts, rebesnéts,… , i per damunt de tot, li devem a Catalunya.


Que l’any 2023 es facin realitat tots els somnis.


La meva mobilitat s’ha vist molt reduïda per raons de salut, que espero remuntar aquest proper any 2023, li agraeixo infinitament al  Raúl Pastó Ceballos i a la resta de boníssims amics/amigues que em permetin fer servir les seves imatges, per continuar amb les publicacions del Conèixer Catalunya