diumenge, 29 de gener del 2023

ERMITA DE SANT JOAN BAPTISTA D’ALGARS. BATEA. LA TERRA ALTA. TARRAGONA

 

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/11691


Ermita d'una nau, està feta amb carreus ben escairats com a reforç dels angles combinats amb pedra menys treballada a la resta.




La porta d'accés està centrada a l'eix de la nau, d'arc apuntat i adovellat, no hi ha cap finestra i és de planta rectangular. La coberta és a dues aigües de teula, encara que alguna part conserva l'original amb lloses de pedra; a l'interior trobem quatre arcs ogivals.




Sobre la porta hi ha restes d'una llosa amb inscripció, així com dibuixos geomètrics llaurats a les seves dovelles. Té, a banda d'una vinculació física, una d'històrica amb el castell d'Algars.


Mascaró, respecte a això escriu: "...construcción de techo abovedado, sostenido por robustos arcos ojivales, acusa remota época. ¿Debió ser, acaso, antigua parroquia de los habitantes del "castrum" de Algás que menciona Alfonso II - (d'Aragó, I de Catalunya; o sigui "El Cast")- en sus Cartas-pueblas, o mejor, un más reciente ermemitorio, fundado en época posterior por los Hospitalarios de San Juan de Jerusalén? ...Junto a sus muros, se encuentran las ruinas de una antigua adeificación, que bien pudo ser en sus principios una vivienda, y que en 1781, era el almacén de los diezmos de todos los terratenientes de Algás y Piñeras".


L'església parroquial de sant Joan Baptista  d'Algars, avui ermita de Sant Joan, ha estat reconciliada i restituïda al culte l'any 1942. L'aplec: el 24 de juny, fins a 1936.

 

Algars,  de l'àrab al-gâr 'la cova',  és un antic poble del terme municipal de Batea.

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=1826


La fredorada d’aquest gener de l’any 2023,  ha deixat clar – per si algú en tenia dubtes – que des dels poders públics, ni es fa, ni es farà res, per posar remei a la manca de serveis sanitaris i socials, que constitueix “ marca de fàbrica” , d’aquesta “ democraciola”  maleïda.

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2023/01/les-morts-inevitables.html


Els evangelis  expliquen que  Ponç Pilat,  donava a triar als jueus entre Jesús i Barrabàs – i triaven aquest segon- ,  la tria que ens proposa l’inefable Salvador Illa Roca (La Roca del Vallés, Barcelona, 5 de mag de 1966) – el càrrec polític que acumula més morts en la seva àrea de competència  desprès del sàtrapa -,   és entre els casinos i els jocs o entre la vida i la salut dels que viuen a Catalunya,  ens temem el pitjor.

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2022/12/crims-per-omissio.html


De vegades la pau, no és més que por.

 https://www.youtube.com/watch?v=kyMdCiKPPks