divendres, 27 de gener del 2023

IN MEMORIAM. ESCOLA DE SANT ROMÀ D’ABELLA. ISONA I CONCA DELLA. EL PALLARS JUSSÀ.

 

Llegia;  l’ajuntament d’Isona i Conca Dellà ha donat llum verda a la rehabilitació de dos habitatges municipals a l’edifici de les antigues escoles del nucli de Sant Romà d’Abella per destinar-los al lloguer social.
https://www.segre.com/noticies/comarques/2022/12/18/isona_rehabilita_dos_pisos_l_antiga_escola_sant_roma_193638_1091.html?


Fa anys que maldem per confegir un inventari dels edificis escolars anteriors i/o coetanis de la dictadura franquista a Catalunya. El tema, en aquest dissortat reialme, on l’estultícia, la corrupció i la idiòcia, son “ senyals d’identitat” no desperta – dissortadament – passions.


Em sobta – encara – la critica ferotge no ja dels que tancaven les escoles durant la dictadura, sinó dels seus fills, nets o besnéts, que defensen la tesis de que el passat no s’ha de remoure. Alguns d’ells tenen cognoms MOLT catalans, i de ben segur que porten la roba interior amb els colors de la senyera. Malgrat això – que no és un tema baladí - tenim força material que posem a disposició de les persones i/o entitats que vulguin completar l’inventari d’edificis d’almenys la seva comarca.

 

Ens en manquen moltes, us demanem – si cal de genolls - que us afegiu a la nostra recerca, esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com


Trobem a faltar en bona part de les pàgines dels centres escolars dades històriques relatives a l’edifici, i val a dir-ho, sovint el desinterès per part de les direccions per aquestes “ qüestions històriques”

 

 Val a dir que  alhora que la presencia a casa nostra de persones foranes,  la concentració de la població  autòctona  en àrees urbanes ajuda poc a la nostra tasca, per això , si cal, preguem als aborígens un major esforç.

 

En molts aspectes, Catalunya és dissortadament un poble mesell.


Fa més el que vol que el pot. Catalunya, i per descomptat els vostres descendents, us demanaran comptes per la vostra inacció


Si us agrada compartiu-la tant com us sigui possible.


No trobava dades històriques d’aquesta escola, ni cap referencia al seu autor, sou pregats de fer-nos arribar qualsevol informació a l’email castellardiari@gmail.com


Agrairem infinitament la tramesa de fotografies i tantes dades com pugueu trobar de les escoles de Benavent de la  Conca, Biscarri, i altres nuclis de població del terme  i/o de la comarca del Pallars jussà.


Catalunya us ho agrairà.