dimarts, 20 de gener del 2009

Obama, l’esperança .


Avui, 20 de gener de 2.009 prendrà possessió del càrrec del President dels EE.UU, Barack Hussein Obama , nascut el 4 d'agost, 1961 a Honolulu (Hawaii), fill de pare kenyà i mare nord-americana. Els ulls del món estan darrera d’aquest graduat en ciències polítiques per la Universitat de Columbia i llicenciat en dret magna cum laude per la Universitat de Harvard.


Més enllà del seu color; com s’explica l’esperança que a nivell mundial s’ha generat per la victòria electoral d’aquest home ?. Obama, té – encara – la presumpció d’honestedat de competència, d’anhel de justícia, que els nostres : Zapatero, Aznar, González, Calvo Sotelo i Suarez, no han tingut en cap moment.

Els que treballen la terra, els que ho fan a la indústria i/o els serveis, tots sense excepció esperen que implementi canvis i millores, que s’han d’anar estenent i posant en marxa en tots els continents.

L’esperen treballs més durs i arriscats que els duts a terme per Hèrcules, el semidéu fill de Zeus i d'Alcmene ; acabar : amb la fam, la guerra, la corrupció, la injustícia, la rancúnia i l’odi, la venjança, la malaltia, .... tot allò justament que la curiositat de Pandora va permetre que s’escampes pel món.

Obama no pot doncs fer servir les mateixes eines que els seus predecessors, ni les habituals en altres països; no se li perdonarien comentaris de l’estil [ el catalán no es una lengua adecuada para la ciencia ] , o [ si es bueno para Cataluña es malo para España ], i menys encara l’exercici d’accions racistes des del seu govern.

Tots li perdonarem les errades, els retards,.. entendrem que potser encara és impossible dur a terme alguns canvis; ningú però li perdonarà la mentida, l’actuació incorrecta per acció i/o omissió, i per descomptat li demanarem comptes per la nostra esperança, si finalment actua com la resta de governants del món.

La pitjor cosa que li pot succeir, no serà doncs que li llencin les sabates, sinó que el comparin amb el Zapatero, Sarkozy, Putin, o fins amb Berlusconi , per citar només alguns dels que prediquen unes coses, i en practiquen altres de molt diferents , quan no fins i tot contraries.

Deu ser molt difícil – perquè les persones honrades son l’excepció i no la norma - , el món però espera senzillament això, que Barack Hussein Obama es comporti honradament en l’exercici dels seu càrrec de President dels Estats Units d’Amèrica, i no defraudi les esperances dels ciutadans del seu país ni de la resta del món.

Arreu s’espera que els governants locals, s’encomanin de “ l’esperit Obama” .

© Antonio Mora Vergés