dimarts, 2 de novembre de 2010

SANT JOAN SALERM. ALT PENEDÈS.

Ens aturàvem a les terres de Can Bas de Lavern; anàvem el Joan, la Mari, la Maria Jesús i l’Antonio, fèiem a peu els 150 metres fins a l'ermita de Sant Joan Salerm que es troba a ponent de la masia, en un lloc acollidor, envoltada d'una plaça per un costat i terres de conreu per l'altra.El conreu mecanitzat de la vinya fa necessari allunyar-se un bon tros per tal d’aconseguir imatges d’aquesta esglesiola. M’encanta – una vegada més - trobar l’article salar [ prohibit a Catalunya, en favor del “cristiano” a partir de 1.714]; sobretot tot en aquests moments en que revifa l’anticatalanisme.


Sant Joan Salerm , s'esmenta per primera vegada l'any 917, junt amb Santa Maria de Monistrol i Sant Pere de Lavern. No hi ha però, constància en aquest cas, que exercís mai funcions de parroquials.


De la seva estructura pre-romànica no en resta cap indici.


L’església actual és d'estil romànic, encara que ha estat molt modificada, i possiblement per a protegir la seva estructura l’edifici es va arrebossar.
És de planta rectangular, amb l'absis sobrealçat orientat a sol ixent, a la part superior hi ha una finestra d'ull de bou .A la zona del migdia, la porta adovellada, de mig punt, molt senzilla, amb dos graons. També hi ha dos contraforts.


Té un campanar de cadireta més modern a la paret nord, d'un ull amb campana.


Per les terres del Penedès Ubèrrim, hi ha una munió d’ermites, esglesioles i esglésies, que constitueixen un patrimoni singular, que des del meu punt de vista, no s’aprofita – en tot els sentits – de forma òptima.


Una vegada més, qui tingui orelles per escoltar, que escolti !!

Cap comentari: