dilluns, 15 de novembre del 2010

SANT JULIÀ DE CABRERA. CABRERÈS. OSONA

Anàvem el Feliu Añaños i Masllovet, l’Antoni Uriz i l’Antonio Mora Vergés, per les terres que en altres temps senyorejava els Senyors de Cabrera; llinatge vescomtal del Principat de Catalunya que prové originàriament del castell de Cabrera, al Cabrerès (Osona).


Ens aturàvem a l'antiga parròquia de Sant Julià, a 935 metres d’alçada, al peu de la cinglera occidental de la serra de Cabrera, centrada per l'església forma un nucli amb l'important mas del Prat de Sant Julià.







El temple fou renovat vers els 1079, any que es troba documentat per primera vegada. És un notable edifici romànic, d'una nau i transsepte, en el qual s'obrien els tres absis. Damnificada pels terratrèmols de 1425-27, conserva d'aquell temps una absidiola i l'absis central retocat ; fou modificada novament el 1567, quan es construí el portal adovellat i el petit campanar. Al davant, té el petit cementiri i un pedró per a beneir el terme. La gran masia del Prat, on es guarda la clau, és un conjunt d'edificis de pedra nua, solar del llinatge Prat de Santjulià, ennoblit al segle XVIII; esmentada ja al segle XIII, fou ampliada al segle XVII.




Josep Pla deia del Cabrerès que és una de les comarques més belles de Catalunya; conreus , vaques , bens , prats , boscos de roures i faigs, formen el decorat que ens acompanyarà al llarg d’aquest matí d’octubre.


Quan aquesta àrea s’adscrivia als anomenats ‘Territoris serens’, feia una breu descripció que reproduïm :


El Cabrerès (Collsacabra) és una zona que cal valorar sobretot per l'atractiu dels seus paisatges, ondestaquen els paisatges de l’aigua del riu Ter i el pantà de Sau, les cingleres i el boscatge humit de les Guilleries. En conjunt, es tracta d’un espai adient per la pràctica d'activitats a la natura (esports d'aventura, hípica, nàutica) i amb una gran diversitat de rutes per fer a peu o amb bicicleta. La gastronomia casolana ben preservada i la cultura tradicional dels pobles aïllats, rica en llegendes populars, són altres aspectes atractius d’aquesta zona, que té en el turisme, l’artesania i les activitats agroramaderes les principals activitats econòmiques. Els municipis que integren aquest àmbit són: Santa Maria de Corcó, Rupit i Pruit, i Tavertet.


Més enllà de les bones intencions – que ens consta que hi son – cal endegar accions concretes, i que siguin alhora verificables quan a la consecució dels objectius desitjats.


A dia d’avui, quan s’esmenta la pau d’aquest ‘territoris serens’, sempre en venen al cap les imatges dels cementiris, Sant Julià den Cabrera, Sant Agustí de Llucanes, Sant Miquel de Tarrradelles, Sant Cugat de Gavadons,... petits i evocadors d’amor a la terra.


Es l’hora dels fets !!!!