dijous, 18 de novembre del 2010

Sant Nicolau de Puig Castellar. A l’Ametlla del Vallès Oriental.

Ens costava un xic a la Maria Jesús Lorente Ruiz i a l’Antonio Mora Vergés, trobar l’accés al camí de terra, que en un suau ascens ens portarà davant l'ermita de Sant Nicolau, que es troba a dalt d'un turó molt proper al nucli urbà de l'Ametlla del Vallès. Atribuïm la maca de senyalització a la crisi econòmica – ara és el que toca – aviat ens temen que tornarà allò de la ‘conspiración judeo-masónica ' , que semblava oblidat.

Datada l'any 1106, figura com a Sant Nicolau de Puig Castellar. A l'acta de consagració de l'església parroquial de Sant Genís, l'any 1123, ja hi surt esmentada com a subjecta a la parròquia. Al llarg dels temps va ser reformada i engrandida, ja que en la façana del cantó de tramuntana hi ha encara restes d'una petita barbacana o ràfec que demostra la poca alçada dels seus primers temps.

L'actual capella, construïda sobre l'edifici romànic, no permet destriar les parts primitives perquè l'aparell queda ocult per l'arrebossat. D'una sola nau de planta rectangular amb unes mesures aproximades de 12 per 6 m. Al mur de ponent, disposa d'un campanar d'espadanya amb un arc de mig punt i de la porta d'accés de llinda plana, on es marca que es va reformar l'any 1699, i d'un ull de bou que es troba a l'alçada del cor.





Al mur de migdia hi ha una porta d'estil romànic, es desconeix si és l'original.



La darrera restauració data del 1998.







Gràcies a la nostra OLYMPUS FE-100 [ la màquina miraculosa ] aconseguim una imatge de l’interior entre la espessíssima xarxa metàl•lica del petit finestró de ventilació.







A l'exterior hi ha dues creus, de ferro una damunt d’un pedró ,i de fista l’altra sobre un munt de pedra . aquesta s’aixeca en record de la Santa Missió celebrada a l'Ametlla l'any 1913.


Mentre la Maria Jesús fa la feina de recollir imatges, dono un tomb al temple, constato així que possiblement per engrandir-la en la reforma de 1.699 es va eliminar l’absis.


Antigament disposava d'un administrador, nomenat exclusivament per a distribuir les donacions que s'hi feien i mantenir el temple i el camí en bones condicions.

Ens expliquen que actualment s'hi celebren – encara - la processó del Divendres Sant, un aplec en una data propera a l'Exaltació de la Santa Creu (14 de setembre) i la festivitat del sant, el 6 de desembre.