divendres, 12 d’octubre del 2012

LA PRESÓ D’OLESA DE MONTSERRAT, O TORRE DEL RELLOTGE.

Ultra les dificultats de retratar l’anomenada ‘ Torre del Rellotge d’Olesa de Montserrat’, intuïa que també seria feixuga la recerca d’informació.


Tenia una imatge de l’any 1922, obtinguda pel Josep Salvany Blanch, pertanyent actualment a la ‘biblioteca de Catalunya’, en la que s’adverteix al costat de la torre, l’edifici de l’Ajuntament , i en aquelles dates de l’Escola Pública, i el campanar de l’església de Santa Maria. En la meva visita 90 anys desprès, únicament resta dempeus el campanar civil – que ha esdevingut imatge i símbol d’Olesa de Montserrat - i que s’aixeca possiblement sobre les restes d'alguna de les torres de l'antic Castell d'Olesa, totalment desaparegut.

De la descripció tècnica llegim ; es tracta d'una torre de planta quadrada, inacabada, construïda amb pedra irregular (amb algun tram d'opus spitcatum a la part central) i amb carreus de gres roig a les cantonades. Hi manca l'últim cos, de planta octogonal, només insinuat en el lloc on hi ha les campanes. La torre té un atalussa-me’n a la base i molt poques obertures.


Els baixos de la torre van acollir la presó d'Olesa , documentada l'any 1712, fins a inicis del segle XX. A l'interior de la torre es conserven una sèrie de grafits, sobre l'arrebossat de guix i calç, que constitueixen una mostra de l'ús de presó a que va estar destinada l'estança inferior.

El 1728 es va obrir una finestra, tal com indica una inscripció

L'interior de la torre va ser forada l'any 1900, quan s'hi va instal•lar un rellotge, que encara es conserva, amb un mecanisme de contrapesos.

Al segle XIX les dependències de l'Ajuntament foren ampliades i, entre d'altres usos, incloïen l'escola fins l'any 1929.

L’any 2.005 va ser noticia perquè uns brètols, van calar foc a la Senyera que tradicionalment s’hi col•loca per la celebració de l’11 de setembre.


Quina funció acompleix actualment la Torre del Rellotge ?.

2 comentaris:

Nora Vela ha dit...

No sé quina 'funció' fa actualment aquesta torre, però, en un altre sentit més decoratiu, fa la funció de presidir uns goigs laïcs molt bonics titulats Lloances en honor a Olesa de Montserrat editats l'any passat. Van per correu...

Unknown ha dit...

Be, no crec que us agradi saber que des d'avui 4 de març de 2013, el govern municipal ha decidit emmudir-les per la nit. No fos cas que molestessin als veïns.