divendres, 21 de gener del 2022

LA RESIDÈNCIA D’EMPLEATS DEL BANCO DE ESPAÑA DE RODA DE BERÀ, MAL DITA “ EL CASTELL”. TARRAGONA

El Juan Vives Castells  em proposava una sortida a Roda de Berà, on visitaríem entre altres llocs, l’ermita de la Marededéu de Roda de Berà, i la Residència d’empleats del BANCO DE ESPAÑA, situada al costat d’aquesta temple.




 M’explicava – el Joan durant un anys va estiuejar al Camping Arc de Berà -  que d'aquell  castell original en són visibles únicament alguns elements reaprofitats per les importants reformes i construccions posteriors.


La finca que inclou el jaciment, consta de la torre de defensa, un mas dels segle XVIII?,  i altres edificis construïts recentment.


El mas reaprofita elements arquitectònics de l'antic mas fortificat, mentre que la torre fou reformada durant els anys 60 o 70 del segle passat, essent desmuntada i tornada a muntar novament, però no sabem si seguint el traçat de l'antiga.


Demanaré al  Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín), si hi ha, o hi havia, una capella ,  i en cas afirmatiu l’advocació que tenia, i si fos possible alguna imatge


El lloc que ocupa l'actual torre i la seva planta semblen ser els mateixos que l'original, de manera que és possible que els fonaments i la base d'aquesta encara siguin els medievals.


Em cridava l’atenció una construcció que sembla un ascensor, i que fent un símil mariner, direm que ” canta como una almeja “, o com diríem en el nostre idioma vernacle “fa una fila, que Déu n'hi do”, oi?




La resta de la propietat està enjardinada i protegida per una tanca que l'envolta. Fou comprada els anys 60 del segle passat pel Banc d'Espanya per habilitar-hi una residència d'estiu pels seus empleats. Aquesta residència fou anomenada "Hostal dels Reis d'Aragó", amb la indicació "Castillo de Barà".


El camí de ronda que passa per sota de l’ermita de la Marededéu de Roda de Berà, i mena fins al Roc de Sant Gaietà”,  una peculiar  promoció,”remake” del Poble Espanyol de Barcelona,    que es va començar a construir l’any 1964 i va finalitzar l’any 1972.




La idea es va materialitzar amb l’entesa entre el seu promotor, Gaietà Bori Tallada, i el seu constructor, Josep M. Fortuny Rodríguez.


A l’ensems una societat hispano-belga, formada por Rene Vandemeuter i Pedro Sureda, va comprar diverses finques per a construir la urbanització


Poseu Roda de Berà a la vostra agenda.