dijous, 6 de gener del 2022

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT FELIU DE CODINES, BISBAT DE VIC. EL VALLÈS ORIENTAL.

 

Crisant Palau publica un parell de fotografies de l’església parroquial de Sant Feliu de Codines, en la fotografia de l’any 1930 s’aprecia el que campanar tenia una alçada menor, que en la de 1969.






L’enciclopèdia catalana explica que l’església parroquial de Sant Feliu de Codines, amb la raconada de la rectoria, es troba a l’extrem de llevant del barri de la Sagrera, a la punta d’un turonet o morral.


És un edifici ampli i harmoniós refet entre el 1940 i el 1948, - sense esmentar com és mal costum l’autor de la reconstrucció, esperem rebre aquesta dada a l’email castellardiari@gmail.com -  aprofitant part d’una església anterior edificada entre el 1698 i el 1754 i volada el 1939.


Uns capitells preromànics de tipus califal, conservats a la rectoria, revelen l’existència d’una església preromànica, i sembla que pel 1193 se'n va consagrar una altra, per bé que l’acta que ho diu és apòcrifa i plena de falsedats.


 El campanar és modern (1954) i es va fer sobre una base aixecada al segle XVIII.


El Bisbat de Vic no publicava, com si feia l’Arquebisbat de Barcelona, dades sobre la destrucció del Patrimoni :

 https://www.yumpu.com/es/document/read/12237918/el-martiri-dels-temples-patrimoni-cultural-arquebisbat-de-barcelona


Esperem que aquest any 2022 des de les administracions es faci un esforç per documentar el Patrimoni Històric de Catalunya