diumenge, 2 de gener del 2022

MAS EL GRAU. OSONA

 

El Matias En Mais Castanyer publica una fotografia del mas el Grau, al terme de  Rupit i Pruit – Pruit, a la comarca  d’Osona, a la carretera Vic - Olot prop de Falgars.




Patrimoni Gencat  diu que fou un antic hostal , segles: XVIII - XIX , de molta anomenada que es troba prop del camí ral que baixa prop de la cinglera cap al Grau d'Olot.


Masia de planta rectangular coberta a dues vessants i amb el carener perpendicular a la façana, orientada a migdia. Consta de planta baixa, primer pis i golfes. A migdia s'hi adossa un cos de porxos que agafen la planta baixa i el primer pis, coberts a una vessant recolzada sobre el mur de la façana. A la planta baixa hi ha arcades de mig punt sostingudes per pilars i al primer són d'arc rebaixat. Allà accedeixen les diverses habitacions de la casa.


És construïda amb pedra sense polir unida amb morter i els pilars són de pedra. Cal remarcar les voltes de creueria que es troben a la planta baixa, fetes de maó i sostingudes per pilars de pedra.


Existeix una llegenda que diu que hi havia una mina coneguda per la mina dels bandolers i la biga dels penjats, a l'hostal.


L'Hostalot, també un antic hostal, era un annex a aquest hostal del Grau.


http://hostals.blogspot.com/2009/12/hostal-del-grau-rupit-i-pruit.html


No el sabia trobar a ;

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/rupit%20i%20pruit/page/6


Tot el material publicat a :

https://www.facebook.com/La-masia-catalana-170725116311996


És de lliure disposició per a tothom que tingui interès en divulgar el patrimoni històric de Catalunya