dimecres, 12 de gener del 2022

ERMITA DE SANTA EUGÈNIA D’AGULLANA. L’EMPORDÀ SOBIRA

 

La Montserrat Anguila Presas publica una fotografia de l’ermita de Santa Eugènia, que  es troba al NW d’Agullana, al lloc anomenat el Mallol, vora el camí que va al coll del Portell; és un petit edifici construït en 1630-64 i ampliat en 1668-76, d’una nau amb una porxada al costat meridional d’arcs rebaixats.




Patrimoni Gencat el descriu com un edifici d'una sola nau, capçalera rectangular i amb un frontó afegit al lateral nord, en època posterior a la resta de l'edificació. Al frontis hi ha una portalada, en arc de punt rodó amb un guardapols que el ressegueix. És de pedra granítica. Hi ha també un campanar de cadireta, d'una sola obertura, d'època molt posterior. A l'interior de la nau hi ha un cor al damunt de l'entrada i coberta amb volta de quatre trams. La capçalera és totalment arrebossada. L'aparell és heterogeni on predominen els còdols, amb carreus més o menys treballats en els escaires.


L’aplec que s’hi fa el Dilluns de Pasqua és una de les festes més tradicionals d’aquest sector, i hi acut gent de tots dos vessants pirinencs. De retorn a la vila, al vespre, es balla la sardana “de les cuineres”, d’una sola rotllana.


Mossèn Josep Maria Viñolas Esteva, publica els Goigs d’aquesta esglesiola.


https://algunsgoigs.blogspot.com/2017/09/goigs-santa-eugenia-agullana-alt.html


Poseu l’Empordà sobirà a la llista d’indrets a visitar.  Eviteu, sobretot si sou catalans, viatjar aPalència, almenys fins que la Justícia actuï contra Pablo CasadoBlanco(Palència, 1 de febrer de 1981)