dissabte, 8 de gener del 2022

LA RESURECCIÓ – GLORIOSA – DE L’ESGLÉSIA ADVOCADA A L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL AL TERME D’ALÒS DE BALAGUER A LA COMARCA DE LA NOGUERA.

 

El Raúl Pastó Ceballos m’enviava fotografies de la restaurada església advocada a l’Arcàngel Sant Miquel al terme d’Alòs de Balaguer a la comarca de la Noguera.





https://www.alosbalaguer.cat/descobreix/historia/ermita-de-sant-miquel


L'ermita de Sant Miquel és situada als afores del nucli urbà d'Alòs de Balaguer. Agafant una pista que porta d'Alòs a la Maçana, a uns 300 metres  del poble, hi ha una via que creua el riu i que porta direcció S-SE fins arribar a l'ermita, situada aproximadament a 800 metres del riu.


L'estructura de l'edifici és molt antiga i es conserven dues portes d'accés al temple.


El parament de l'edifici és de pedra sorrenca a base de carreus força regulars amb filades uniformes. Probablement es tracta d'un edifici de la primera meitat del segle XI immediatament posterior a la conquesta feudal d'Alòs que almenys ja s'havia produït l'any 1024. Es tracta d'un conjunt genuïnament romànic i conserva pintures en el seu interior.


Va ser destinada durant molts anys a usos agrícoles que van provocar danys irreparables a la pintura i a l'estructura.

 Va ser l'any 2002 quan es va restaurar  per a finalitats religioses, culturals o d'esbarjo.

La restauració va ser possible gràcies als amos, l'aportació popular i les institucions.


Com és mal costum d’aquest dissortat país, cap dada de l’autor/autors de la restauració. Ens agradarà tenir-ne noticia a l’email castellardiari@gmail.com

 

La Carme Alòs i Trepat , el Carles Carreño i Aguilar, el   Joan Galobart Badal i la  Lluïsa Carabassa i Villanueva, en feien un excel·lent article a :




https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-1716701.xml

Que la nova, i inexplicada  “realitat” ha fet esdevindré inútil.


Si  en teniu ocasió visiteu Alòs de Balaguer, la Noguera, la " Terra Ferma " , i si sou catalans – i us estimeu la vida- , eviteu viatjar a Palència, almenys fins que tanquin a la presó al Pablo Casado Blanco (Palència, 1 de febrer de1981)