dilluns, 10 de gener del 2022

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA D'AVELLANOS. SARROCA BELLERA. EL PALLARS JUSSÀ

 

El Raúl Pastó Ceballos m’enviava fotografies de l’església de Santa Maria d’Avellanos , al terme de Sarroca de Bellera, a la comarca del Pallars jussà.







El Joan-Albert Adell i Gisbert (Barcelona, 1955) i el  Jordi Boix i Pociello, n’escriuen a :

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-1546401.xml


Santa Maria d’Avellanos és un edifici profundament transformat per les constants reformes i addicions de què ha estat objecte, les quals han desfigurat totalment el seu volum exterior, especialment per l’addició de capelles als costats nord i sud de la nau, un porxo a ponent, originalment obert només a migdia, com el proper de Sant Corneli de Buira, i un campanar de torre de planta quadrada, adossat a l’angle sud-est, en posició esbiaixada en relació amb l’eix de la nau.

 

La seva estructura original respon a una nau coberta amb volta de canó, capçada a llevant per un absis semicircular obert a través d’un arc presbiteral. La porta, molt modificada, resolta en arc de mig punt, s’obre en la façana de ponent, i és aixoplugada pel porxo ja esmentat. S’observen en aquest porxo diverses dovelles de pedra tosca, reaprofitades en la construcció del seu mur sud, i que, amb tota probabilitat, deuen correspondre a la porta original. Al centre de l’absis s’obre una finestra de doble esqueixada, paredada, construïda amb peces de pedra tosca, del mateix tipus que una finestra paredada que hi ha en la façana de la capella afegida al costat sud, i que, òbviament, es tracta d’una peça reaprofitada de l’obra original.

 

L’interior és totalment emblanquinat i decorat, i en els punts de les façanes on és visible el parament original, aquest presenta un aparell de petit carreu irregular, allargassat, disposat en filades horitzontals poc uniformes, que palesen certa rusticitat. En general, l’edifici és de difícil filiació, però l’acurada execució de les finestres i els elements de la porta conviden a considerar-la una obra rural, ja tardana, de ben avançat el segle XII


La darrera fotografia del Raúl Pastó Ceballos mostra el que sembla un sostre d’uralita, material prohibit d’ençà de l’any 2002.




Si  en teniu ocasió visiteu  Avellanos,  la comarca del Pallars jussà , i la " Terra Ferma ", i si sou catalans i us estimeu la vida, eviteu viatjar aPalència, almenys fins que tanquin a la presó al Pablo Casado Blanco (Palència,1 de febrer de1981)