diumenge, 16 de gener del 2022

CAPELLA DEL MAS DE LA RIERA ADVOCADA A SANT AGUSTÍ D’HIPONA. SANTA MARIA D’OLÓ. EL MOIANÈS.

 

Llegia que al segle XVIII  es va construir la capella, dedicada a sant Agustí d’Hipona, al mas de la Riera de Santa Maria d’Oló a la comarca del Moianès .


En els dies foscos que seguien a l’alçament armat dels miliars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República , la Riera i altres masos del municipi van ser confiscats per l'Ajuntament, i la capella va patir desperfectes, amb la victòria dels sediciosos feixistes s’esperonava la reconstrucció els edificis religiosos –  per davant dels destinats a l’educació i/o la sanitat – i   la propietària Emília Cananca, vídua de Vila,  va fer reconstruir l'església,  i el 27 d'agost de 1942 s'hi autoritzà la celebració de culte.


L’edifici consta d'una sola nau, de planta rectangular, que està adossada a la sagristia i a d'altres dependències de treball de la masia. Es tracta d'una construcció molt austera i sense cap element ornamental a destacar.


 La façana principal, orientada a llevant vers el camí, presenta un portal amb arc escarser, un òcul al seu damunt i un senzill campanar d'espadanya de maó que remata l'obra. Els murs són arrebossats.




 L'Església queda lleugerament alçada respecte al camí i té un xiprer a un dels costats.




L'interior és cobert amb falsa volta de canó, actualment enguixada, i es troba en estat precari.


https://patrimonicultural.diba.cat/element/goigs-de-sant-agusti-del-mas-riera


Si  en teniu ocasió visiteu la comarca del Moianès, , i si sou catalans – i us estimeu la vida- , eviteu viatjar a Palència, almenys fins que tanquin a la presó al Pablo Casado Blanco (Palència, 1 de febrer de1981)