diumenge, 23 de gener del 2022

IN MEMORIAM DE LA CAPELLA DE LA PURÍSSIMA CONCEPCIÓ DE MARIA DE LA COLÒNIA INFANTIL DE MOLINOS. LA TORRE DE CABDELLA. PALLARS JUSSÀ.

 

El Raúl Pastó Ceballos publica una fotografia de la capella dedicada a la Puríssima Concepció de Maria de la Colònia infantil de Molinos  al municipi de la Torre de Cabdella, a la comarca del Pallars Jussà.




Llegia que el març del 1918 va començar a muntar-se la canonada de la central, obra espectacular en el seu temps, i encara avui dia.


El 4 de maig del 1919 s'inaugurava la central, amb una producció inicial de 18.000 kW a l'hora.


La central hidroelèctrica de Molinos té una potència instal·lada de 13.500 kW i una producció mitjana de 35 milions de kWh. Aprofita l'aigua procedent d'un canal subterrani captat a la Central hidroelèctrica de Capdella.


Al voltant de la central sorgí una colònia de treballadors, que incloïa capella pròpia i una petita colònia infantil, també amb capella dedicada a la Puríssima Concepció de Maria .


Patrimoni Gencat
en diu ; capella de planta rectangular amb porxo sobre la porta principal. El cor es troba il·luminat per tres finestres espitlleres i una senzilla espadanya amb una petita campana que remata el carener de la coberta dues vessants.


M’explica el Raúl Pastó Ceballos que actualment aquests terrenys estan en venda.


Ens saps greu “ obiter dicta” , haver de publicar el que qualifiquem de “ persecució política” contra la llengua i la cultura catalana.




Facebook tornava a bloquejar al nostre editor l’Antonio Mora Vergés:


Ens cansa aquesta lluita constant contra el feixisme més caspós, voldríem conèixer la manera de lluitar de forma efectiva contra aquest estat de coses.


Si ho sabeu sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email castellardiari@gmail.com


Restricciones

Restricción · 12 de ene.

No puedes publicar ni comentar durante 2 días


Restricción · 12 de ene.

No puedes participar en grupos durante 6 días


Restricción · 12 de ene.

Your posts will be moved lower in News Feed durante 29 días

Les vostres publicacions es mouran més avall al canal de notícies durant 29 dies


Lamentem infinitament que l’exercici del que – encara – és un dret legítim al REINO DE ESPAÑA, escriure en llengua catalana, sigui reiteradament sancionat per un grupuscle feixista.


Més enllà de publicar-ho no sabem on ens podem adreçar per demanar justícia. 


Compartiu aquest enllaç amb els vostres amics, parents i saludats.


Visca Catalunya !


Demanem al bon Déu que atengui el nostre prec.