dimecres, 17 de maig del 2023

IN MEMORIAM. ESCOLA INDUSTRIAL DE SABADELL. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA.

 

El Jeroni Benavides Fernàndez, publica una fotografia, classe de sargidores i passadores de la l'Escola Industrial de Sabadell del curs 1941.



Al gener de 1918 havia estat introduïda dins l'oferta formativa del centre l'Escola de Cosidores de peces, pensada per les treballadores del tèxtil local



https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2012/04/edifici-modernista-de-lescola.html

A plogut força – no en els darrers mesos dissortadament però,  oi? – des d’aquella imatge, a dia d’avui l’activitat tèxtil a Sabadell i al Vallès Occidental és quasi anecdòtica. La deslocalització “salvatge” feta amb criteris econòmics més que discutibles – de curta volada-  , la pagàvem, la paguem i la pagarem MOLT cara.   

A Tortosa deien, “ el més tonto pot ser Bisbe” , està clar que també, també, Alcalde, Ministre, President,.., hem deixat el nostre futur, i els dels nostres fills i descendents  a les mans – i butxaques – de persones a les que per dir-ho de forma políticament correcta, la feina els “ venia grossa”.

En la llengua dels ocupants "Tú lo quisiste, fraile mostén; tú lo quisiste, tú te lo ten", o de forma més xavacana  “ ajo y agua “.