dijous, 18 de maig del 2023

PONT DE SANT JAUME. TREMP. EL PALLARS JUSSÀ

 

L’Ester Gonzalez Vidal, publica una fotografia del Pont dit de Sant Jaume , del que llegia ;  pont de quatre ulls separats per pilars de gran alçada, que salven el profund desnivell que presenta el barranc de les Adoberies en aquest punt. De la seva obra destaca la qualitat del carreuat, de mida petita i en disposició isòdoma, i la configuració dels ulls, amb arcs de mig punt o lleugerament apuntats (del tipus punt d'ametlla) conformats per dovelles regulars.

 En els seus extrems, i especialment en la part superior, s'observa un canvi en el parament (més irregular i de menor qualitat) que podria correspondre a les remodelacions d'època moderna. En el coronament s'identifica la barana metàl·lica col·locada en les operacions d'arranjament recentment realitzades.

 El pont és  d’estil romànic, va ser   reconstruït al segle XVIII  i consolidat i reformat a finals del Segle XX, ens agradarà tenir noticia de l’autor, si més no, de la reforma de darreries del segle XX.  La cançoneta de la “ Guerra Civil” com excusa, està clar que aquí no serveix, oi?.

Cansa això de “ Guerra Civil”, el GLORIOSO ALZAMIENTO, el finançava Juan March Ordinas (Santa Margarita, Baleares, 4 de octubre de 1880 - Madrid, 10 de març de 1962), i el va BENEIR Isidro Gomá y Tomás (La Riba, 19 de agost de 1869-Toledo, 22 de agost de 1940), que moriria en  “ estranyes “ circumstàncies.

Fou construït per comunicar la població amb l'antic Convent de Sant Jaume que va ser escola entre els anys 1592 i 1835, enderrocat l'any 1837, en el mateix lloc s'aixecava la Casa dels Pobres, que és avui un alberg ,  tot salvant el Barranc de les Gesseres o Adoberies on, aprofitant les aigües que hi baixen, s'hi instal·laren diversos tallers que adobaven pells per al seu posterior aprofitament.

 Seguint pel camí del Convent de Sant Jaume, s'arriba a un turó que ofereix una àmplia panoràmica sobre la conca de Tremp, la Noguera Pallaresa, la central hidroelèctrica de Talarn i la presa de l'embassament de Sant Antoni que l'alimenta.

https://web.archive.org/web/20160205090432/http://www.ajuntamentdetremp.cat/ca/coneixer-tremp/patrimoni/pont-de-sant-jaume

https://www.monestirs.cat/monst/pajus/pj14jaum.htm

https://xanascat.gencat.cat/ca/albergs/albergs/tremp-xanascat/historia

https://ca.wikipedia.org/wiki/Central_hidroel%C3%A8ctrica_de_Talarn

https://fontsaigua.wordpress.com/2014/11/21/la-curiositat-el-panta-de-sant-antoni/

Poseu el Pallars jussà a la vostra agenda per aquest any 2023