dimarts, 30 de maig del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE BERNUI, ADVOCADA A LA MARE DE DÉU. SORT. EL PALLARS SOBIRÀ

 


Patrimoni Gencat en diu ; petita església situada en un pla, damunt mateix del poble de Bernui.

Consta d'una única nau, amb una capçalera rectangular a l'est.

 En el mur del migdia, s'obre l'antiga porta romànica, constituïda per un senzill arc de mig punt que formaven petites dovelles tallades, disposades radialment i rematades per una motllura a mode d'arquivolta exterior. Modernament es tapià aquesta porta i s'obrí la que existeixen aquest moment als peus de la nau, afegint-se també a la fàbrica romànica unes dependències.

Sobre l'antiga porta romànica, i en el mateix angle que forma la nau, s'aixeca una graciosa espadanya de dos ulls, sota la qual s'hi obre una estreta finestra.

Els murs són d'aparell petit, paral·lelepipèdic, de proporcions molt allargades i de mides molt homogènies.

 En el seu interior s'hi conservava  la imatge romànica de la Mare de Deu de Bernui, avui en el santuari de la Mare de Déu de la Muntanya (a Caregue),  això – fet sota la clàssica excusa de la protecció -   fa que la gent del poble  de Bernui se sentin espoliats.



 https://algunsgoigs.blogspot.com/2014/03/goigs-la-mare-de-deu-de-bernui-patrona.html

En el treball de camp de l'any 2020 es comprova que la porta d'accés esta emmarcada per un remolinat de morter vist, per sobre hi ha un òcul resseguit també amb un arrebossat de morter.

A la part baixa d'aquesta mateixa façana s'hi estén un rejuntat, i les pedres han quedat quasi tapades pel morter.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/25627

Sóc, ho confesso, un marià irredempt, i reivindico  contra el mal costum introduït per les  forces d’ocupació,  que en la llengua catalana,  la forma correcta per designar a la Verge Maria – en qualsevol de les seves advocacions – és Marededéu, i no SANTA MARIA,  amb tot els respecte a les – poques – Santes reconegudes per l’església Catòlica;  el seu rol –per dir-ho de forma políticament correcta -  és “ prescindible” ,  no certament però, el de la Marededéu, sense ella no existiria ni el cristianisme, ni l’església catòlica, ni cap confessió que tingui a Jesucrist com a fonament.

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-maria-de-bernui-sort

https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/bernui

https://www.monestirs.cat/monst/pasob/ps13bern.htm

La jerarquia de l’església catòlica, recolzava  – i ho continua fent en masses ocasions, de vegades de forma tàcita  - aquest “ mal costum.  Ja ens ho recorda el costumari català, “Val més matar un home que posar un mal costum”

Que la Marededéu de Bernui  elevi a l’Altíssim la nostra sempiterna pregaria, Senyor, passats llargament més de 300 anys d’esclavatge, allibera el teu poble !!!!