dilluns, 22 de maig del 2023

MAREDEDÉU DEL ROSER DE BONESTARRE, MAL DITA SANTA MARIA. VALL DE CARDÓS. PALLARS SOBIRÀ. LLEIDA. CATALUNYA

 

L’Enciclopèdia de “Barcelona” es fa un embolic amb l’advocació de l’església parroquial, en un lloc ens diu que està advocada a la Marededéu del Roser, i en altre a Sant Vicenç, citada  equivocadament, sota l’advocació de santa Maria.

https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/bonestarre

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-vicenc-de-bonestarre-ribera-de-cardos


Quan al topònim Bonestarre:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=9967


Sóc, ho confesso, un marià irredempt, i reivindico  contra el mal costum introduït per les  forces d’ocupació,  que en la llengua catalana,  la forma correcta per designar a la Verge Maria – en qualsevol de les seves advocacions – és Marededéu, i no SANTA MARIA,  amb tot els respecte a les – poques – Santes reconegudes per l’església Catòlica;  el seu rol –per dir-ho de forma políticament correcta -  és “ prescindible” ,  no certament però, el de la Marededéu, sense ella no existiria ni el cristianisme, ni l’església catòlica, ni cap confessió que tingui a Jesucrist com a fonament.


El 1714 els catalans perdien la llibertat,  la Marededéu era “ degradada” a la categoria de SANTA, i alhora assumia el patronatge de multitud d’instituts armats, la mare de la víctima esdevenia “mutatis mutandis” la “  celestial protectora” dels botxins del seu fill. Ah!, es prohibia l’ús de la llengua catalana, en l’àmbit religiós, en l’administració pública, en l’educació, en els documents públics, i per descomptat en el sistema judicial.


https://arxiudimatges.aneu.cat/fitxaimatge?id=334




La descripció tècnica ens diu; església d'una sola nau dividida en quatre trams, amb capella, laterals i sense absis.




La façana està orientada a migdia sota el pinyó de la coberta, en la qual s'obren, a costat i costat, estretes espitlleres, al centre la porta d'arc de mig punt i a sobre d'aquesta un òcul i una finestra.


A la dreta s'aixeca una torre campanar amb xapitell.


Les parets de pedra són arrebossades.


La coberta és de llicorella a dues vessants


Hi ha coses que cansen, entre altres aquesta denominació misògina de la  Marededéu, o la cantarella vomitiva de  la “ Guerra Civil”, està molt ben documentat que  el GLORIOSO ALZAMIENTO, el finançava Juan March Ordinas (Santa Margarita, Baleares, 4 de octubre de 1880 - Madrid, 10 de març de 1962), i el va BENEIR Isidro Gomá y Tomás (La Riba, 19 de agost de 1869-Toledo, 22 de agost de 1940), que moriria en  “ estranyes “ circumstàncies.


Que la Marededéu del Roser de Bonestarre , elevi a l’Altíssim la nostra sempiterna pregaria, Senyor, passats llargament més de 300 anys d’esclavatge, allibera el teu poble !!!!