diumenge, 28 de maig del 2023

ESGLÉSIA DE DORVE, ADVOCADA A SANT BARTOMEU. LA GUINGUETA D’ÀNEU. PALLARS SOBIRÀ

 

L’ Ester Gonzalez Vidal, publica fotografies de l’església de  Dorve, advocada a Sant Bartomeu, situada al punt més alt del poble.




Patrimoni i Gencat ens diu que és una construcció de nau única, amb presbiteri i absis a llevant, molt desviat de l'eix de la nau. En el presbiteri, al costat de migdia, s'obren dues finestres, l'antiga romànica d'arc de mig punt i doble esqueixada, actualment cegada, i una altra al costat de factura posterior de més llum. L'absis semicircular és exteriorment decorat amb bandes llombardes que el divideixen en quatre zones, a l'interior de les quals hi ha tres arcuacions. En ambdues zones laterals en què es divideix l'absis s'hi obre una finestra esqueixada. La nau té una coberta amb volta de canó, amb llunetes, que s'havia esfondrat i va ser restaurada l'any 2011. Al costat de llevant es van obrir dues capelles a banda i banda de la nau a manera de transsepte. A l'extrem sud-oest de la nau s'aixeca la potent torre campanar d'època posterior, de secció quadrangular a la base que es transforma en octogonal a la part superior. Cobreix la torre un agut xapitell.

Durant el treball de camp de l'any 2020 s'observa que el campanar presenta esquerdes perilloses que comencen sota la cornisa del xapitell i creuen l'arc de mig punt. A l'exterior de l'església trobem vestigis d'un arrebossat; la majoria dels paraments són de pedra vista amb rejuntat de morter de calç.

S'ha rehabilitat l'accés, modificant els paviments de l'entrada i de l'escala exterior. Tanmateix, s'ha canviat la porta que dona accés al recinte que envolta l'església. Aquesta se situa sota un pòrtic amb una petita coberta a dues aigües de fusta i teules de llicorella subjectada sobre un pilar de pedra vista. La porta és d'acer i presenta un forat amb forma de creu a la part central.

A l'interior s'hi conserva una pica baptismal i una de beneitera, ambdues romàniques.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/25519

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-bartomeu-de-dorve-la-guingueta-daneu

Li calen als Pallars i a Catalunya, moltes Ester Gonzalez Vidal que facin divulgació del Patrimoni Històric i/o artístic.

Us esperonem a afegir-vos a aquesta tasca, i alhora a fer-nos-en arribar les imatges a l’email castellardiari@gmail.com

Ah!, tenim una especial “ debilitat “ els edificis que aixoplugaven les escoles en els anys previs i/o coetanis a la dictadura franquista.