dimecres, 24 de maig del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE CISTELLA. EMPORDÀ SOBIRÀ. ADVOCADA A L’ASSUMPCIÓ DE LA MAREDEDEU, MAL DITA SANTA MARIA.

 


La Montserrat Anguila Presas, publica una fotografia de la façana  de l’església parroquial de Cistella,  la comarca de l’Empordà sobirà, advocada a l’Assumpció de la Marededéu, mal dita SANTA MARIA, insistim – una vegada més – en que la forma SANTA MARIA per referir-nos a la Verge Maria  és incorrecta,  fou imposada a sang i fetge per les forces d’ocupació, i pretén alhora que minimitzar la importància cabdal de la figura de la Marededéu "Mater Dei "- el cristianisme pot prescindir de Santa Teresa de Jesús , com exemple – però està clar que sense  la Marededéu, no existiria, oi? . Altrament el “ sentiment “  masclista d’aquella cultura  tenia amb la reforma de la Llei del SI és SI, una evident manifestació.  

L’Enciclopèdia del romànic dedica una llarga explicació a aquesta església :  

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-maria-de-cistella

El C.O.A.C de Girona fa un “  bona brevis “

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Cistell%C3%A0&page=1&pos=1

I Patrimoni Gencat, on podreu veure més  imatges, ens diu :

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/19469

Edifici situat al centre del poble. És un temple d'una sola nau amb tres capelles laterals a cada banda, capçalera poligonal i cor als peus. La volta és de canó amb llunetes.

La façana principal, situada a ponent, és l'única part conservada de l'època romànica i té com a elements més remarcables la porta d'accés i la finestra superior, totes dues amb obertura d'arc de mig punt. La portada presenta arquivoltes decorades, llinda i timpà llis, a cada banda de la qual hi ha dues columnes amb capitells esculpits amb temes vegetals i animals fantàstics. La finestra situada al damunt de la porta té arquivoltes decorades amb relleu i a cada costat una columna amb capitells vegetals i geomètrics. Entre la porta i la finestra hi ha una divisió horitzontal de la façana, amb decoració de dents de serra i una cornisa superior, elements que apareixen també a la part superior del frontis, sota la teulada. El campanar es troba a la banda esquerra de la façana. És de base quadrada i cos vuitavat, amb quatre obertures d'arc de mig punt.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/10/goigs-lassumpcio-de-la-mare-de-deu.html



El 1714 els catalans perdien la llibertat,  la Marededéu era “ degradada” a la categoria de SANTA, i alhora assumia el patronatge de multitud d’instituts armats, la mare de la víctima esdevenia “mutatis mutandis” la “  celestial protectora” dels botxins del seu fill. Ah!, es prohibia l’ús de la llengua catalana, en l’àmbit religiós, en l’administració pública, en l’educació, en els documents públics, i per descomptat en el sistema judicial.

Hi ha coses que cansen, entre altres aquesta denominació misògina de la  Marededéu, o la cantarella vomitiva de  la “ Guerra Civil”, està molt ben documentat que  el GLORIOSO ALZAMIENTO, el finançava Juan March Ordinas (Santa Margarita, Baleares, 4 de octubre de 1880 - Madrid, 10 de març de 1962), i el va BENEIR Isidro Gomá y Tomás (La Riba, 19 de agost de 1869-Toledo, 22 de agost de 1940), que moriria en  “ estranyes “ circumstàncies.

Que l’Assumpció de la Marededéu de Cistella , elevi a l’Altíssim la nostra sempiterna pregaria, Senyor, passats llargament més de 300 anys d’esclavatge, allibera el teu poble !!!!

Quan al topònim Cistella:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=14438

No em sobtava que la inefable María Margarita Robles Fernández (León, 10 de novembre de 1956)  es despenges amb aquesta afirmacions  ( reitera su rechazo a la inclusión de condenados por ETA en las listas de Bildu: "Es una ofensa a las víctimas" ), mutatis mutandis, hem d’entendre que la inclusió però,  de fills, nets, besnéts,…,  dels que s’alçaven en armes contra el govern LEGITM i DEMOCRÀTIC  de la II República – fins d’aquells que practicaven tota mena de crims i excessos, perdonats per les Lleis de Punt Final -  cal considerar-la NORMAL i fins DESITJABLE ?

Del tàndem ( PSOE & PP) i els seus satèl·lits no cal esperar-ne res de bo, oi?.