dissabte, 20 de maig del 2023

UNARRE LA SEVA ESGLÉSIA PARROQUIAL ADVOCADA A SANT JULIÀ. LA GUINGUETA D’ÀNEU. EL PALLARS SOBIRÀ

 

L’Ester Gonzalez Vidal, publica fotografies d’ Unarre , llogarret  de la Guingueta d'Àneu al Pallars sobirà,  amb un  aspecte molt característic; encimbellat en la confluència de diversos cursos d'aigua de muntanya, té tota l'aparença d'un poble que no ha canviat en els dos-cents darrers anys

Quan al topònim Unarre:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=45273

El Jordi Contijoch Boada, retratava l'església i el comunidor. 




https://www.fotografiescatalunya.cat/biografia-autor/

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT JULIÀ , Patrimoni Gencat  la descriu així; Església situada sobre un esperó rocós que quasi barra el pas al torrent. D'una sola nau, dividida en tres trams, capçalera rectangular orientada al Sud-oest i capelles laterals. A la façana, al Nord-oest, es troba la porta, a la qual s'accedeix pel recinte del cementiri. És d'arc apuntat, decorada amb una simple motllura i un guardapols que descansa sobre impostes. Sobre la porta hi ha una petita fornícula a l'interior de la qual es troba una estela amb una crucifixió romànica esculpida.

Sobre la façana s'aixeca la torre campanar rematada per un airós xapitell de pissarra. Coberta de llicorella a dues vessants.

Just entrant a l'edifici apareix un cancell de fusta el qual a la part superior té arcuacions i just a sota té inscripcions en llatí.

A l'interior de l'església hi trobem il·lustracions arreu dels paraments, els quals presenten petites esquerdes i s'estan esclovellant; com el cancell, en caldria una restauració, com es comprova durant el treball de camp de l'any 2020, encarregat pel Departament de Cultura.

L'edifici presenta esquerdes perilloses; a l'interior es visualitzen a les voltes i a l'exterior apareixen en el campanar. El revestiment exterior de morter de calç presenta taques d'humitats, esquerdes i esclovellament. També hi ha taques d'humitats en el revestiment interior.

Estela de la crucifixió: alt relleu de forma quadrangular amb la part superior semicircular. En el centre es troba la figura de Crist crucificat, clavat amb tres claus a una creu que té quasi les mateixes dimensions que la figura. Vestit únicament amb un faldellí, mostra el cap inclinat a la seva dreta. A banda i banda, sota els braços de la creu es troben dos àngels agenollats sobre motius florals. A la part superior, a dreta i esquerra apareixen dos caps humans, el de l'esquerra barbat.

 


 A l'altar major trobem un retaule de Sant Julià del segle XVIII, d'estil barroc, en un bon estat de conservació.


https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/25504


ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT JULIÀ

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/25504


COMUNIDOR DE LA PARRÒQUIA DE SANT JULIÀ

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/25507

Us explico – per als que no ho saben – que és /era un COMUNIDOR :

Comunidor Petita edificació en forma de porxo obert a tots quatre vents, coberta i situada prop de l'església; la seva funció – quan els capellans anaven a les processons sota el pal•li – era bàsicament la de dotar de dignitat al prevere que des d’allà beneïa els camps, les collites i/o els animals, i s'aixoplugava quan calia i amb el breviari a la mà esquerra i el salpasser a la dreta, manava i/o demanava en nom de Déu als esperits immunds que congrien [segle XIV; del català antic concrear, concriar, provinents del llatí . concreare 'crear alhora', amb possible influx de congregare en el pas de -ncr- a -ngr-] les tempestats i les pedregades , que les dispersin i les allunyin.

El nom deriva de Comunir : Conjurar ( el mal temps ) amb oracions o exorcismes.

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2016/11/comunidors-de-catalunya.html

Que Sant Julià elevi a l’Altíssim la nostra sempiterna pregaria, Senyor; allibera el teu poble !!!!