dimarts, 2 de maig del 2023

IN MEMORIAM. ELS FORNS D’OLI DE GINEBRE. RIBA-ROJA D’EBRE

 

Trobava una fotografia publicada a ;

https://www.infocamp.cat/arxiu-seccio-cultura/item/56417-el-palau-bofarull-de-reus-presenta-una-exposicio-sobre-els-forns-d-oli-de-ginebre?fbclid=IwAR2j4X77rh2gqle2DzOBqj9cnlw0dmRXT00zeVq5ENvCvqeAoA3zHCdAmSE




Havíem documentat alguns tipus de forn :

forn de calç

forn de pega

https://www.guimera.info/wordpress/coneixer/els-forns-de-la-vall-deliciosa/


Tocava doncs afegir els forns d'oli de ginebre, que li haurien agradat molt al Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926 + Castellar del Vallès, 6 de maig de 2019 ) 


Reprodueixo de l’excel·lent treball del Marc Jardí Garcia, L’OLI DE GINEBRE: PASSAT I PRESENT

 

https://www.urv.cat/media/upload/arxius/orientacio/Premis_Recerca/OLI%20DE%20GINEBRE.%20PASSAT%20I%20PRESENT%20BO.pdf

Els forns d’oli de ginebre són unes construccions de planta més o menys circular que trobem assentades sobre una roca llisa (llisera). Tenen forma de cubeta i la coberta té forma de cúpula semiesfèrica. A l’interior del forn trobem el tupí, que era on s’introduïen les soques del ginebre per fer la destil·lació en sec.


A partir d’aplicar-li escalfor, les soques desprenien una mena de líquid viscós que sortia per un orifici i es recollia en una pileta exterior.

 

A Riba-roja d’Ebre la majoria de construccions d’aquests forns són de pedra seca i presenten unes dimensions d’entre 4 i 7 metres d’alçada i entre 4 i 6 metres de base. La pedra seca és una tècnica de construcció tradicional i popular que es fa a partir de pedres encaixades sense l'ús de cap mena d’argamassa per unir-les. Només s’hi pot posar sorra per omplir els buits que queden entre les pedres


La producció de l’oli de ginebre es basava en la destil·lació en sec de les soques de càdec, que consistia en obtenir l’aigua i l’oli de les soques aplicant-hi calor, sempre sense que les flames arribessin en contacte amb les soques


Les principals propietats de l’oli de ginebre són: sudorífic, depuratiu, estimulant, broncodilatador, antisèptic, antiinflamatori i desinfectant


Actualment trobem indústries que continuen destil·lant l’oli de ginebre amb un procés molt més industrialitzat i mecanitzat i és mitjançant una destil·lació per ascensum. A Europa l’única destileria de càdec en actiu és l’empresa francesa Distillerie des Cévennes, situada a Claret (Hérault)


Avui en dia, s’han reinventat les aplicacions de l’oli de ginebre. En petites quantitats està molt estès en farmàcia i en el món de la cosmètica: perfumeria, aromateràpia, massatges. El podem trobar en multitud de preparats d’ús extern, com pomades, xampús, locions i gairebé tots destinats a tractar malalties o problemes de la pell. Barrejat amb altres olis es fa servir per a l’acne, pels èczemes, dermatitis, psoriasis, com a tonificant per fer massatges a les articulacions o bé per alleujar els dolors musculars. També en cremes que prevenen l’envelliment de la pell i curar petites ferides. En xampús se sol utilitzaren les especialitats contra la caspa o picors, i psoriasi del cabell, a més dels destinats a enfortir el cabell


Catalunya és un petit cosmos en el que trobem quasi totes les manifestacions de les activitats preindustrials. Llàstima que la nostra condició de colònia  del REINO, faci tant i tant difícil, fer-ne la divulgació que es mereixeria.


Esperem documentar algun dia, els Forns de la Llibertat.