dimarts, 16 de maig del 2023

HOTEL SEGLE XX. TREMP. PALLARS JUSSÀ.

 


l’Ester Gonzalez Vidal, publica una fotografia de la façana de l’Hotelsegle XX de Tremp, del que ens diu Patrimoni Gencat; edifici de grans dimensions situat a la cantonada entre el carrer Sant Jaume i la Plaça de la Creu.

És una construcció de diferents plantes en diferents zones, degut a l'adaptació de la construcció a l'orografia del carrer.

L'hotel mostra unes característiques arquitectòniques classicistes, tot i que molt desvirtuades, degut a les diferents reformes que ha sofert.

Tot i així es poden diferenciar les pilastres adossades al mur, estriades, i els arcs en forma d'arc de mig punt que engloben diferents obertures verticalment.

 En la façana lateral, carrer Sant Jaume, es diferencien algunes baranes metàl·liques amb el perfil corbat o els barrots helicoïdals.

Cap dada de l’autor – com és mal costum d’aquest REINO, oi?- , com sempre ens agradarà tenir-ne noticies, nom, cognoms, llocs i data de naixement i traspàs a l’emai castellardiari@gmail.com ,  entenem però, que Ramon Vilanova Amargós i la seva esposa Pepita van fundar l’ Hotel Segle XX el 1880.

L’hotel continua sortosament actiu.

https://www.viurealspirineus.cat/articulo/els-fogons-del-pirineu/hotel-segle-xx-cuina-tradicional-catalana-amb-tocs-d-autor-bell-mig-tremp/20220731233113034060.html

Catalunya té – encara - , malgrat la seva forçada pertinença al REINO ,  un important Patrimoni Històric i/o Artístic que és malgrat el desinterès de les administracions públiques, el millor actiu que tenim per atreure persones interessades per la cultura – que n’hi han, i moltes -; Barcelona ja exerceix com a pol d’atracció d’un turisme d’alcohol – i altres drogues - , sol i platges, que va foragitant als antics residents.  Cal potenciar la Catalunya de “ veritat”, enfront del Parc temàtic barceloní, oi?.