dimecres, 14 de juny del 2023

CASA DE L’ENGINYER DIRECTOR DE LA COMPANYIA D’AIGÜES DE BARCELONA.

 

Anava a Barcelona, als voltants de la Sagrada Família, i advertia- amb tristor -  que el reconeixement  - just – de l’obra de l’Antoni Gaudí i Cornet (Riudoms, el Baix Camp, 25 de juny del 1852 - Barcelona, 10 de juny del 1926), desenvolupada a partir del seu traspàs per altres arquitectes,  provocava que altres elements del Patrimoni Immoble  passessin quasi desapercebuts.

Llegia que l’Enric Figueras Ribas (Sants – Barcelona, 1872 – Barcelona, 21 de febrer de 1910) Mestre d'obres municipal de Barcelona  en el període 1903/09, va ser l’autor de la que  casa destinada ser la residència de l'enginyer director de la companyia, Nicolau Recúlez Chevalier. Va inaugurar-se l'any 1871, el nom li ve dels motors, que es trobaven al costat de la casa, que elevaven l'aigua a les altures, és a dir als dipòsits situats a Can Baró.




 Una part d'aquests terrenys s'utilitzaven com a jardí de la casa i una altra contenia vivers de diferents tipus de plantes i d'arbres, sobretot fruiters.

La vegetació i l'aigua del voltant de la casa va ser la causa per crear un ambient similar als jardins granadins.

A  l’altre costat de la parcel·la s’aixeca una casa amb alguna semblança estètica amb l’edifici principal, el que fa pensar que podria ser també obra l’Enric Figueras Ribas (Sants – Barcelona, 1872 – Barcelona, 21 de febrer de 1910). 


Ens agradarà però, tenir-ne confirmació a l’email castellardiari@gmail.com  

En els dies foscos que seguien a l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República la societat va utilitzar l'indret com a lloc de colònies per als fills dels treballadors de l'empresa i més endavant la casa serví de seu de l'Institut d'Investigació Hidrològica

Als anys setanta del segle XX , l'estat de conservació del conjunt (casa i jardins) era deficient i l'Associació de Veïns Joan Maragall emprengué accions reivindicatives per tal d'aconseguir convertir-lo en parc públic. Gràcies a aquestes pressions veïnals el recinte fou adquirit per l'Ajuntament i el parc de les Aigües va obrir les portes l'any 1978 després dels treballs d'adequació duts a terme per l'arquitecte Joaquim Maria Casamor i d'Espona (Figueras, 12 de mayo de 1920-Barcelona, 17 de julio de 2019).

 Més endavant, al 1984, l'ajuntament adquirí l'edifici de la Casa de les Altures que, restaurat i rehabilitat per l'arquitecte Víctor Argentí Salvadó ( 1947 ) , va obrir les portes com la Seu del Consell del Districte d'Horta-Guinardó a inicis de 1989.

L'any 1990 l’edifici  va ser distingit amb el premi FAD a la millor rehabilitació.

La població d’aquesta zona de Barcelona és molt majoritàriament d’ascendència sud-americana , i l’explicació a la seva “ resistència  a aprendre i parlar la llengua catalana, s’explica per la traumàtica imposició de la llengua castellana en el llarg període d’ocupació,  els que parlaven en la seva llengua – o en qualsevol, que no fos la castellana – patien tot mena de càstigs i àdhuc la mort, aquesta “  mala praxis” practicada durant molts anys, provocava la pèrdua de bona part de les llengües aborígens, i el bloqueig mental davant qualsevol expressió verbal que no fos en llengua castellana,  aquest trauma explica alhora en bona mesura el retard econòmic, social i polític d’aquells pobles.

Em desplaïa  comprovar que Barcelona   forma part de la tristíssima relació de Ciutats, Viles i pobles  víctimes de  la terrible infecció filonazi  que s’ha estes arreu de Catalunya