dimarts, 20 de juny del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE MAÇANET DE CABRENYS, ADVOCADA A SANT MARTÍ DE TOURS. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 


El Josep M Tarrida Escayola, publica una fotografia de l’esglésiaparroquial de Maçanet de Cabrenys, advocada a Sant Martí de Tours de la que en diuen a Patrimoni Gencat :

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/19871

Església situada al centre del poble, d'una nau amb absis semicircular, el qual presenta la característica articulació del seu mur amb decoració de dents de serra i un fris d'arcs cecs. Algunes de les mènsules dels arcs tenen motius en relleu. D'època romànica també resten tres finestres de doble esqueixada, alguna d'elles reformada. Hi ha dues portalades, una a ponent -modificada- i l'altra, més destacada, a migdia (coneguda com a Porta Ferrada). En aquesta darrera hi apareixen també relleus molt esquemàtics que representen personatges i fruits.

La nau posseeix volta apuntada, i tot l'aparell de l'església està fet amb carreus de granit, ben escairats i voluminosos.

De l'interior només esmentem l'arc triomfal doble i en degradació, i la coberta ametllada del presbiteri. 


Fotografia. Marta Lloret Blackburn (la Garriga, 1982).

Sobre la façana de ponent s'aixeca un campanar de planta octogonal amb arcades de mig punt, que és un afegitó del s. XVII o del XVIII. Com en altres esglésies d'aquesta comarca no hi falten làpides gòtiques. Apareixen encastades en el mur de migdia, i la inscripció més ben conservada data de 1340. Fruit d'unes obres de fortificació realitzades en els segles XVII i XVIII, dues galeries laterals sobremunten els murs romànics de la nau.

Em complaïa comprovar que Maçanet de Cabrenys  està  lliure de la terrible infecció filonazi  que s’ha estes arreu de Catalunya

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/23453

Quan al  topònim, Maçanet de Cabrenys:

 https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=24273

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=11650