dimecres, 7 de juny del 2023

ESGLÉSIA DE SANT SALVADOR DE COQUELLS, VILANANT. L’EMPORDÀ SOBIRÀ.

 


La Montserrat Anguila Presas, pública una fotografia; Ermita de SantSalvador de Coquells a Vilanant.


Llegia :

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Vilanant&page=3&pos=22


El veïnat de Coquells, format per un conjunt de masies escampades, es troba al nord-oest de Vilanant, a poc més de dos kms. de la població. L'antiga església de Sant Salvador de Coquells, avui sense culte, es troba prop del camí que porta al mas Genover (reg. 3308) i al costat del mas Llobet.

 

És un temple d'una nau amb absis semicircular que presenta elements constructius romànics dels segles X-XI. La volta de l'absis és de quart d'esfera; la de la nau, de la qual es pot veure l'arrencament en els murs laterals, ha estat substituïda per un embigat recent. L'arc triomfal, de mig punt, de dovelles ben tallades, té impostes de secció excorbades i és sostingut per pilastres rectangulars.

 

La portalada, en el mur meridional de la nau, és adovellada amb un sol arc de mig punt. En aquest mateix mur de la portalada, vora l'extrem oriental, hi ha una finestra de doble escaixada i arcs de punt rodó monolítics. S'hi han obert algunes finestres modernes que poden haver destruït les antigues. El parament constructiu d'aquesta església és de carreus de pedra calcària mal escairats que sovint, no a per tot, s'afileren.


Edifici romànic del segle XI.


Era la seu d'una important confraria regida per un prior (laic) assistit per dos procuradors; aquesta terminologia havia fet pensar en l'existència d'una petita comunitat monàstica.


La presència d'aquesta confraria està documentada fins a finals del segle XVIII.


En el primer terç del  segle  XIX l'ermita estava enrunada.


Des de fa molts anys ha servit de paller de la masia veïna.


Caldria una restauració a fons per assegurar la conservació futura d'aquest important monument romànic, força desconegut i poc estudiat.

https://www.monestirs.cat/monst/aemp/ae66coqu.htm

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-salvador-de-coquells-vilanant

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/38383

Em complaïa comprovar que Vilanant  està  lliure de la terrible infecció filonazi  que s’ha estes arreu de Catalunya

Quan al  topònim, Coquells:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=15288