diumenge, 4 de juny del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE TOR, ADVOCADA A L’APÒSTOL SANT PERE. ALINS DE LA VALLFERRERA. PALLARS SOBIRÀ.

 


Trobava una imatge bucòlica  de Tor, una petita caseria del Pirineu català, fronterer amb Andorra,  pertanyent administrativament al municipi d'Alins, a la comarca del Pallars Sobirà.

Res evoca la tragèdia que succeïa en aquest indret, i que podreu recuperar a :

https://www.youtube.com/watch?v=G_wiOyD7FPw

https://www.ccma.cat/catradio/tor/Guia-de-personatges/fitxa/6219/

De la seva  església parroquial advocada a l’apòstol Sant Pere llegia a Patrimoni Gencat ; edifici  d'una sola nau amb capçalera rectangular coberta amb volta de canó a l'est. La nau presenta una coberta de fusta. Als peus de l'església s'obre la porta amb arc de mig punt format per dovelles grosses i ben tallades emmarcades per una arquivolta exterior que descansa a cada costat en una imposta. A la part superior de la façana s'obre una petita finestra. Al costat septentrional de la capçalera es troba la torre campanar que, en la base, és del segle X (Xavier Barral Altet (Barcelona, 1947) pensa que les finestres de la part baixa d'una sola esqueixada no justifiquen una datació tant alta), continua en el XI, en el qual són visibles les finestres geminades actualment encegades.

Al segle XVII es construí en el costat septentrional un porxo, i sembla també que fou quan es van encegar aquestes finestres i els absis que remataven la nau en els quals s'emmarquen els arcs en el parament de l'actual capçalera. Remata el campanar una graciosa coberta amb diminutes llucanes.

Durant el treball de camp de l'any 2020, encarregat pel Departament de Cultura, es comprova que s'han realitzat petites intervencions en façana i coberta, on s'ha treballat amb morter de ciment pòrtland per reparar esquerdes. L'església té un revestiment exterior de morter de calç, que s'ha anat desprenent; el porxo no presenta revestiment.

L'interior consta d'un nau molt ampla, coberta amb un embigat de fusta que es troba ocult per un cel ras de fusta en forma de volta.


Fotografia de Jordi Contijoch Boada

A llevant hi trobem l'absis, de planta rectangular i coberta amb una volta de canó.

L’advocació, Sant Pere Apòstol el que havia negat a Jesús fins a tres vegades, sembla la més idònia per aquest indret on planarà potser eternament  el dubte sobre l’autor dels crims.

https://www.vilaweb.cat/noticies/carles-porta-crec-que-se-qui-es-lassassi-de-tor/